Rendszeresen hagynak a menhelyek előtt kutyákat – ennek örülni kell vagy bűncselekmény?

Az őszinte, tényleg tenni akaró állatvédők erejükön felül teljesítenek, mégsem érezhetik soha, hogy célba értek, elvégeztek valamit. Az egyik borzalom, amivel nagyon gyakran kell szembesülniük, az a menhelyek kapujában hagyott, kerítésére akasztott „csomagok”, az otthagyott állatok. Állattartási kultúránk már-már ott tart, hogy erre inkább azt mondjuk: legalább nem megölte vagy az út szélére tette ki. Pedig így otthagyni egy állatot elvileg bűncselekmény.

 

Számtalan esetről tudunk mi is, amikor akár nejlon szatyorban a kerítésre akasztva hagytak kiskutyákat éjszaka egy menhely bejáratánál. Most a délmagyar.hu számolt be egy Csongrád megyei történetről, ahol rendszeresek a kirakott kutyák.

– …Az utcán kóborló chipeletlen kutyák elszállítása az önkormányzat feladata, nem az enyém! – fakadt ki a napokban Igaz Árpádné a Makón élek nevű Facebook-csoportban. Szilvi ismert makói állatbarát. Saját portáján jó néhány gazdátlanul maradt, beteg négylábúról gondoskodik. 

A gazdálkodással foglalkozó család háza azonban nem hivatalos menhely. Sokan mégis azt gondolják, ha már Szilvi az, aki befogadja a kutyákat, hozzá el lehet vinni a megunt kedvenceket. Azért keseredett el, mert már az önkormányzattól is hívták, hogy van egy bácsi, aki le szeretné adni nála a kutyáját. Igazné az interneten egyértelművé tette, mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, hogy a kutyája, amelyet nem akar tovább tartani, megfelelő helyre kerüljön.

Rengeteg információval próbálnak segíteni az állatvédők, hogyha valakinek menet közben alakul úgy az élete, hogy nem tudja tovább tartani kutyáját, akkor kihez, hova mivel fordulhat. Sok lehetőség van arra, hogy megfelelő módon találjon új otthonra a szerencsétlenül járt eb, a módszer minősége és igényessége határozza meg, hogy milyen lesz a megítélésünk a nehézségek ellenére.

A délmagyar hívja fel a figyelmet arra, hogy aki nem akarja elaltatni az állatot, helyet próbál keresni neki, de ez nem egyszerű feladat, hiszen a menhelyeken kevés a hely, ráadásul a jóérzésű ember ilyen helyzetben szégyelli magát. Azzal is tisztában van, hogy az igazán elszánt állatvédők szemében ő nem sokban különbözik attól a gazdától, aki az utcán dobja ki a kocsiból a kutyáját. Persze ez sem lehet indok arra a jelenségre, amelyről a napokban a szegedi Tappancsnál számoltak be. – Ma ismét »csomag« várt bennünket a menhely előtt, ezúttal 2 halálra rémült kölyökkutyával. – Az alapítvány közleménye szerint ők minden erejükkel azon vannak, hogy segíthessenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak, de az ilyen „gerinctelen magánakciók” csak hátráltatják őket. Állatot így kidobni bűncselekmény. Az alapítvány kamerákat szerel föl a kapuhoz, és a felvételek alapján fel fogják jelenteni azt, aki így jár el. A Tappancs által közzétett képen egy összetákolt doboz látható a kapu előtt.


„A csomag”. Fotó: Tappancs


Ennél durvább esetről is beszámol a délmagyar. A szentesi Mogyoró Állatotthon vezetője, Kovács Ildikó azt mondta, náluk is előfordult már, hogy kikötött vagy dobozban, ládában otthagyott kutyát találtak a kapunál. – De volt már olyan is, aki bedobta a kerítésen. Szerencsére nálunk a kapu után olyan előtér van, ahonnan még nem jutott be a többi közé, nem bánthatják. Inkább az okozhat bajt, ha kiszabadul a ládából, és kimegy az útra – mondta Kovács Ildikó. – Ez állatkínzás, erről az állatvédelmi törvény is rendelkezik. Az a baj, hogy aki ezt teszi, azt nem vagy csak nagyon ritkán sikerül megtalálni. –

 

Cikkajánló:

A kilakoltatott bérlők a szeméttel együtt két kutyájukat is kitették

7 dolog, amit egy jó menhely tesz a kutyákért

Ma Magyarországon nem kötelező kutyát tartani

 

 

(kutyabarát.hu)
Forrás: délmagyar
Fotó: flickr, Tappancs

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...