Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudnod a Cushing-szindrómáról

A Cushing-szindróma vagy más néven a hyperadrenocorticismus a kutyákban olyan állapot, amelyet egy túlzottan aktív mellékvese okoz, melynek során túl sok szteroid és hormon kerül a véráramba. A betegség a mellékvese vagy az agyalapi mirigy daganatos megbetegedését is okozhatja. Habár bármely korban jelentkezhet kutyáinknál, általában mégis 6-7 éves kor felett fordul elő gyakrabban. A Cushing-kór általában lassan fejlődik ki és számos tünethez vezethet, amelyeket érdemes időben felismerni. Íme, amit kell tudni a betegség tüneteiről, okairól és kezelései lehetőségeiről.

 

Szimptómák

A Cushing-kór tünetei a kutyákban széles körben változhatnak, mivel a mellékvese felelős a hormonok és szteroidok termeléséért. Attól függően, hogy mely hormonok vagy szervek érintettek, a tünetek különbözőképpen jelennek meg a típus és a súlyosság szerint. Ha a glükokortikoid, a természetes szteroid érintett, az izomszövet lassan lebomlik, és a vizelés abnormálisvá válhat. Ha az immunrendszer érintett, akkor könnyebben jelennek meg másodlagos fertőzések. Ha a hasnyálmirigy érintett, a kutyáknál hasmenés vagy hányás indulhat be. Ezek az általános tünetek:

• Fokozott szomjúság vagy vizelés

• Megnövekedett étvágy

• Hányás

• Hasmenés

• Ránctalan, feszes has

• Elhízás

• Szőrhullás

• Ritkuló, elszíneződött, pikkelyes vagy egészségtelen bőr

• Bőr alatti csomók

• A bőr, a fülek fertőzése, húgyúti fertőzés vagy máshol fellépő fertőzések

• Sérülékenység

• Rendellenes viselkedés

• Görcsrohamok

• Álmatlanság

 

Okok

A Cushing-kór leggyakoribb oka a kutyákban jóindulatú elváltozás az agyalapi mirigyben, de ritka esetekben rosszindulatú daganatok is okozhatják a betegséget. Ezek a betegségének 80-85%-át teszik ki, a maradék eseteket a mellékvesékben lévő daganatok okozzák, ugyanannyi eséllyel jóindulatúak vagy rosszindulatúak.

A Cushing-kór nem természetes módon is kialakulhat, ha a kutya túlzott mennyiségű kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket kap, amelyeket általánosságban az allergiák, immunrendellenességek, rákos megbetegedések, gyulladások, vagy az olyan hormonális egyensúlyhiányok javítására használnak, mint az Addison-kór.

Diagnózis

A Cushing-szindrómát nehéz diagnosztizálni a kutyákban, mivel nincs olyan teszt, amely azonosítja azt. Az állatorvosok általában több vér- és vizeletvizsgálatot végeznek egy időben, majd az eredményeket összehasonlítják a normál szintekkel. 

Ha Cushing gyanúja merül fel, a röntgen és / vagy ultrahangvizsgálat segíthet felfedezni a tumor jelenlétét vagy hiányát.

 

Kezelése

A kutyák Cushing-kórja gyógyszeres kezeléssel és sebészeti beavatkozással egyaránt kezelhető, a tünetek súlyosságától és a kutya egészségi állapotától függően. A műtéttel csökkenteni lehet a megnövekedett hormontermelést. A gyógyszeres lehetőség egy vényköteles gyógyszer, amely lassítja a mellékvese hormontermelését. A legtöbb kutyát gyógyszeresen kezelik, mert a műtét jelentős kockázatokat hordoz, és csak akkor alkalmazható, ha az orvosi kezelés már hatástalannak bizonyult.

Míg a Cushing-kór ritkán életveszélyes a kutyák számára, a legyengült immunrendszer sebezhetőbbé teheti őket más betegségekkel szemben, valamint fáradtságot, levertséget okozhatnak. Sokszor az a veszély áll fent, hogy egy ideig nem jár tünetekkel a betegség. A kórral járó legnagyobb probléma a kutya életminőségére gyakorolt hatása.


Még több furcsa betegség:

Vestibuláris szindróma – ijesztő betegség, amit alig ismerünk

Az állva evő kutyák és a betegség, ami a háttérben áll

Ijesztő, de nem súlyos betegség kutyáinknál: a narkolepszia

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...