Saját KB bal
Saját KB jobb

Tíz érdekes kutyapszichológiai tény, amiről sokan nem tudnak

A tudomány ma már sok mindenre magyarázatot tud adni és abban is segít, hogy sokkal jobban megismerjük négylábú társunk, barátunk viselkedésének jelentését.

Rengeteg tanulmány készült az elmúlt évtizedekben a kutyák viselkedéséről, agyuk működéséről és szociális fejlődésükről. Ezek segítségével ma már nagyon pontos képet kaphatunk kutyáink pszichológiájáról, viselkedésük mintázatairól, melynek segítségével megérthetjük őket és kiegyensúlyozott, biztonságos kapcsolatot építhetünk velük. Akkor nyújtanak igazán nagy segítséget ezek az eredmények, amikor nem értjük, hogy kutyánk valamit miért tesz, nem tudjuk korrigálni a viselkedési problémáit és sokszor azt sem tudjuk, hogy vajon normális ami történik, vagy valamit tenni kell a kutya viselkedésével. Az alábbi 10 kutyapszichológiai tény olyan érdekességeket tartogathat még gyakorlott gazdik számára is, mely segít még közelebb kerülni kutyánkhoz és jobban megérteni viselkedését.

  1. A kutyák nagyon hasonlóan reagálnak a verbális és non-verbális jelekre, mint a két éves gyerekek. Egyes kutyák még az alap jelbeszéd megértésére is képesek
  2. MRI felvételek bizonyítják, hogy a kutyák a pozitív érzéseket ugyanúgy élik meg, mint a gyerekek. Többek között az ismerős ember látványára is hasonló érzésekkel reagálnak.
  3. Egy kutya négyszer akkora eséllyel lesz agresszív, ha férfival sétál. Ez azért van, mert a kutya képes átvenni gazdája, kísérője érzéseit, így az agressziót is.
  4. A kan kutyák sokkal jobban szeretnek játszani nőstényekkel, míg a nőstények nem tesznek különbséget nemek között, amikor játszópajtást választanak. Ez valószínűleg onnan ered, hogy a szukák minden utódukról gondoskodnak az alomban, nemtől függetlenül, ezt pedig a játékkal kötik össze.
  5. A rendszeres sétáltatás jobb viselkedést eredményez a kutyáknál. Növeli a fegyelmet és az együttműködést.
  6. Van jelentésbeli különbség a kutyáknál abban, hogyan csóválják a farkukat. Jelenthet boldogságot, szomorúságot, összezavartságot, figyelem felhívást.
  7. A kutyák sokat tanulnak más kutyáktól, képesek lemodellezni a viselkedésüket. Ezért sokkal könnyebb egy másik (már képzett) kutya mellett tréningezni egy újonnan érkezőt.
  8. A kutya az emberi érzelmeket is érti és figyeli. Képes azonosítani a gazdája pozitív és negatív érzéseit, így arra a képes, hogy például egy olyan játékot válasszon a sok közül, melyről tudja, hogy gazdája szereti.
  9. Szintén MRI vizsgálattal mutatták ki, hogy a kutya agya hasonlóan reagál az öröm és a fájdalom hangjaira, tehát képes különbséget tenni az emberi hang által kifejezett érzelmek között.
  10. Az idősödő kutyákban kialakulhat szorongás és félelem olyan dolgok iránt, melyekkel korábban nem volt probléma. Ilyen például a tűzijáték, petárda. Soha ne vegyük tehát biztosra, hogy kutyánk nem fél a durrogástól, mert eddig sem félt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.petcarerx.com

Fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...