Kutyacsempészet – láss mögé és értsd meg, miért ne ajándékozz állatot karácsonyra

Rekord mennyiségű kutyakölyköket mentettek az Egyesült Királyság határánál pár héttel karácsony előtt a csempészektől, akik a dübörgő ünnepi vásárlásra szállították az „árut”. Az állatmentők figyelmeztetnek: ha nem is szándékos, de megvásárlásukkal a szaporítást és a csempészést támogatjuk. 

Állandó probléma a kutya csempészés, de sajnos valós tény, hogy karácsonykor még ennek a száma is megugrik. Mindannyian láttunk már megható videó összeállításokat, ahol kisgyerekek vagy épp felnőttek állatot kapnak a karácsonyfa alá, ami nagyon szívet melengető lehet, ha azt a vásárlást tudatos választás előzte meg, és a megajándékozott fél semmire sem vágyik jobban, valamint képes tizenévre vállalni a felelősségre.

Karácsony előtt pár héttel, ahogy egyre élesedik az ünnepi „sopping”, több mint 100 kölyökkutyát koboztak el az angol határon és még többre számítanak, hiszen a kereskedők, csempészek tökéletesen ismerik és kiszolgálják a piaci mozgást. És ha ők ennyi kutyát mozgatnak, az sajnos azt jelenti, hogy az ünnepek előtt igenis nagyban megnő a kereslet a kutyakölykökre.

A legutóbbi brit közvélemény kutatás szerint a kutyát vásárolók mindössze 50%-a aggódik azon, hogy a megvásárolt állat talán illegálisan kerül hozzá, és 33%-uk mondta azt, hogy minden további nélkül vásárolna webhelyről vagy a közösségi médián keresztül.

Ahogy minden ajándékot, az emberek ezt is sokan igyekeznek minél olcsóbban megvenni, és kinek ne lenne vonzó a csempészek és szaporítók által kínált akció: azt a cuki kölyökkutyát, ami a „pénzéhes tenyésztőknél” többszáz ezer forintba is kerülhet, most megkaphatod potom áron. De a probléma ennél sokkal összetettebb, aminek egyedüli elszenvedői a szaporított anyakutyák és az alig pár hetes – anyjuktól elszakított kölykök, akiket betegségekkel, oltások nélkül hurcolnak keresztül akár többezer kilométeren keresztül, hogy mi betehessük a fa alá egy masnival a nyakában a többi tárgy mellé.

Amivel még mindig nagyon kevesen számolnak, az a később fizetendő horribilis állatorvosi számlák, a nem várt betegségek vagy akár a kiskutya halála.

Az Egyesült Királyságban hatályos törvények szerint a maximálisan kiszabható büntetés a csempészeknek mindössze 3 hónap, és az is legtöbbször kimerül felfüggesztett büntetésben, a csempészek nem fogják veszni hagyni az éves bevételüket, ami több tízezer fontra rúg.

Itthon gyakorlatilag semmilyen következménye nincs a szaporításnak és a csempészésnek: a kisállat piacokon tömegesen árulják és adják el a származási és orvosi igazolások nélküli kölyköket a csomagtartóból vagy épp teljesen nyíltan.  

 

Ezeket is ajánljuk:

Magyar szaporítókról, csempészekről és piacról számol be a külföldi sajtó

Így ismerd fel a szaporítót

Kalifornia államban mostantól tilos a szaporítók kutyáit árulni

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtrust
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...