Kalifornia államban mostantól tilos a szaporítók kutyáit árulni

Egyre inkább elhatalmasodik az állattenyésztés minden területén a mennyiségi előállítás, míg az állatok jólléte sokadik helyre szorult vissza. Kalifornia megkezdte a tisztogatást: mostantól tilos árulni azokat a kutyákat, akiket ún. kölyök gyárakban szaporítottak.

Ezzel az első állam lett a történelemben, aki erre a lépésre elszánta magát. Az új törvényt pénteken írták alá, amelynek értelmében, ha egy állatkereskedés háziállatot akar eladni, akkor együtt kell működnie a közeli menhelyekkel, állatmentő szervezetekkel, máshonnan nem „szerezheti be” az eladandó állatot.

Habár az államon belül már 36 városban, köztük Los Angeles-ben, San Francisco-ban és San Diego-ban voltak korlátozások a szaporítás ellen, ez a törvény valóban mérföldkőnek számít abban a harcban, ami a kutyák mennyiségi, profitorientált gyártása ellen folyik.

Az Egyesült Államokbeli kölyökgyárak nagyjából az itthoni szaporító telepeknek felelnek meg. Jellemzőjük, hogy felháborító körülménynek között, szűk ketrecekben vagy koszos épületekben tartják a tenyészállatokat, akik alig bírnak mozogni, és szinte sosem látnak napfényt, egyetlen dolguk van: kitermelni a kölykeikkel a szaporító profitját.

A kutyák eladása kint már másképp történik: míg nálunk a szaporított kutyák piacos árulása a jellemző, addig az USA-ban az állatkereskedésekben lehet szép számmal kutyát kapni. Már számos kezdeményezés volt, hogy az állatkereskedések csak mentett kutyákat adhassanak el, a bevétel egy részét pedig az állatmentő szervezet kapja, és ez a mostani törvény most igencsak ráerősített erre a tervre.  

Mivel a szaporítók eddigi hatalmas eladási felületét jelentették a kisállat kereskedések, ez egy jelentős lépésnek számít az ellehetetlenítésükben.

Mindeközben az Egyesült Királyságban is folyamatosan nő az ellenőrzések száma: külön figyelik a 8 hétnél fiatalabb kutyák áruba bocsátását, valamint az egyedszámot is igyekeznek csökkenteni azzal, hogy ha valaki évente háromnál több almot szeretne lehozni, azt csak külön engedéllyel lehet. Rendszeresek a kennel ellenőrzések is, hogy a jó nevű tenyésztők se lankadjanak.

Az amerikai állatvédők a törvény további szigorításáért küzdenek, ami megtiltaná, hogy bármilyen harmadik félnek szerepe lehessen a kutyák eladásában, ezzel megakadályozhatnák a felvásárlókat, kereskedőket is.

 

És egy pozitív példa: Kisállatkereskedő volt, átállt az állatvédőkhöz

Kapcsolódó híreink:

Így ismerd fel a szaporítót

Itthon legutóbb több mint 100 kutyát foglaltak le egy szaporító telepen

Hatalmas fogások az USA-ban: 84 német dog és 92 yorkshire terrier

Magyar piacokról, csempészekről és szaporítókról számol be a külföldi sajtó

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...