Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtátok? Kérdések és válaszok

Különböző érdekességeket gyűjtött össze a Platinum Natural a kutyákról, a kutyák szokásairól, viselkedéséről, amit Veletek is meg kell osztanunk. 

Tudjátok miért kergeti a farkát a kutya?

A kutyák sokféle dologgal tudnak bennünket szórakoztatni, de amikor egy kölyök a saját farkát kezdi el kergetni, valljuk be, egyike a legmókásabb jeleneteknek. De gondolkodtatok már azon, hogy vajon miért is teszi ezt?

Unalom

Bizony sok kutya nem tud mit kezdeni a felgyülemlett energiáival és magát kezdi el szórakoztatni.

Figyelemfelkeltés

A kutya észreveszi azt, hogy mivel tudja magára felhívni a figyelmet, és ha azt látja, hogy a farok kergetéssel nevetést és figyelmet vált ki a gazdiból, akkor időről időre beveti ezt a trükköt.

Genetika

Vannak fajták, melyeknél a farok kergetés sokkal jellemzőbb, mint más fajták esetében. Ilyenek például a terrierek és a német juhász.

Valami baj van … 

A farok kergetés jelezheti azt is, hogy valami irritáló dolog van azon a „tájékon”, lehet egy szőrbe ragadt bogáncs, de lehet akár bolha vagy bélférgesség jele is. Mindenképpen járjunk a dolog végére, ha ilyen gyanú támad.

Viselkedésprobléma

Vannak kutyák, akik a stresszt vezetik le így, ez mindenképpen odafigyelést érdemel! Próbáljuk megfigyelni, hogy mi váltja ki belőle ezt a viselkedést, igyekezzünk megszüntetni a kiváltó okot. Keressünk meg szakembert, ha szükséges.

Tudtátok, hogy egyáltalán nem jelent problémát, ha a kutya rágás nélkül, egészben nyeli le a táplálékot?

A kutya fogazata a ragadozókra jellemző. Erős hegyes fogai tépésre, szaggatásra, darabolásra vannak tervezve, rágásra, őrlésre nem alkalmasak. Az álkapcsuk óriásira tud nyílni annak érdekében, hogy akár nagyméretű hús és csontdarabokat is be tudjanak falni. Az álkapocs oldalirányban nem tud mozogni, így képtelen például a növényi anyagok megőrlésére. A kutya felfalja, nem rágja az ételét. Ez ősi, ösztönös viselkedés, hogy minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb mennyiséget tudjon elfogyasztani a zsákmányból. 

A másik ok az, hogy a kutya nyála nem tartalmazza például azokat az emésztőenzimeket, amelyek az emberi nyálban megtalálhatóak. Kevesebb az ízlelőbimbójuk is, hiszen alapvetően az ízlelésnek nem volt szerepe az életükben.
Ugyanakkor a kutya gyomra sokkal több savat tartalmaz (a pH értéke 1, szemben az ember 5-ös érték feletti pH értékével), így az emésztés igazán csak a gyomorban kezdődik el.

Ha legközelebb azt látod, hogy kutyád falja az ételt, nincs semmi gond, mindez csak azt mutatja, milyen erős ösztönökkel rendelkezik.

Miért hemperegnek bele a kutyák rothadó, büdös dolgokba?

Előbb vagy utóbb minden gazdinak szembesülnie kell a ténnyel, kutyuskája bizony szereti a büdös dolgokat. Még legjobb házból való eb is boldogan dörgöl bármilyen bűzös dolgot a testére. Számos teória létezik, hogy miért is teszik ezt, lássuk melyek ezek:

Saját szag elfedése

Ez a legelterjedtebb és egyben talán a legvalószínűbb válasz a kérdésre. Szakértők szerint azért teszik ezt a kutyák, hogy saját szagukat elfedve közelebb kerülhessenek a levadászandó prédához. Ez is egy ősi ösztön és nem mondunk újat, ha ismét a farkas őst kezdjük emlegetni.

Kommunikáció

Amikor két kutya találkozik, megszaglásszák egymást. Kutyánk a magára kent „illattal” azt jelzi társainak, hogy valami nagyon érdekeset talált. Bár mi emberek nem tartjuk túl izgalmasnak a nyúltetemet, amely a szagmintát szolgáltatta, a szomszéd Beagle kutyája annál inkább.

Megszabadulni a sampon illattól

Állítólag a frissen fürdetett kutyák gyakrabban hemperegnek bűzös dolgokba. A számunkra kellemes sampon illat kutyánk érzékeny orrát bizony zavarhatja, mi sem kézenfekvőbb hát, mint elfedni azt egy jó kis rothadó hal szaggal.

Tudjátok-e, hogy miért ugrálnak fel ránk a kutyák?

Amikor egy kölyök odaszalad hozzánk és ránk ugrik, valljuk be, majd elolvadunk a gyönyörűségtől. „Szeret engem, örül nekem!” – ezt gondoljuk. És hát ki tud ellenállni egy esetlen bukdácsoló csöppségnek, aki majd leszedi rólunk a ruhát, csak játszunk már vele végre.

Na de várjunk csak … egyszer ez a kis bernáthegyi meg fog nőni, és ha majd az 50-60 kilós kutya ugrik ránk, akár baleset is származhat belőle, pedig a kutya továbbra is pusztán szeretetből teszi azt, amit mindig is tett: feugrik ránk.

De mi az oka, hogy a kutyák szeretnek felugrálni ránk?

Elsősorban szeretnék a figyelmünket magukra vonni! 

Másodsorban, mint tudjuk a kutyák legfontosabb érzékszerve az orr. Az orrukon keresztül ismerkednek, tanulnak, és ha nem láttak bennünket egy ideig, vagy akár új emberrel találkoznak, a szaglásukat vetik be, hogy megtudjanak mindent arról, hogy kik vagyunk, hol jártunk, mit csináltunk. Két olyan terület van az emberi testen, ami különösen fontos információt hordoz a kutyák számára, kmmm … egyik az a rész, ahol a két lábunk a törzsünkhöz csatlakozik, a másik pedig az arcunk és különösen a szánk. Így különösen a kölykök és kisméretű kutyák azok, akiknek muszáj a hátsó lábaikra állva közelebb kerülniük ezekhez a területekhez, hogy a számukra fontos szagok forrását meg tudják közelíteni.

Jól van ez így?

Nem, nincs jól. A fenti bernáthegyis példa is azt mutatja, hogy már az első találkozáskor el kell kezdenünk a kiskutyát leszoktatni erről a viselkedésről. És ne gondoljunk semmilyen fegyelmezésre vagy büntetésre. Egyszerűen ne figyeljünk rá, ne nézzünk rá, ne szóljunk hozzá. Várjuk meg, amíg megnyugszik, leül. Ilyenkor mi guggoljunk, hajoljunk le hozzá, és jöhet a megérdemelt szeretgetés.

Ezt biztos mindannyian tudjátok!

1. Ha kutyád van, többé nem kell attól tartanod, hogy nem vár otthon senki.
2. Többé nem fogsz azon merengeni, hogy „engem senki sem szeret”.
3. Kutyáink óvják az egészségünket és gondoskodnak arról, hogy naponta többször is mozogjunk a friss levegőn.
4. A kutyák nem ítélkeznek, és nem tartanak haragot.
5. A kutyák átérzik a bánatodat és mindent megtesznek, hogy felvidítsanak.

6. A társkeresés is könnyebb kutyával.

7. A kutyák megtanítanak arra, hogyan élvezd az élet apró örömeit.
8. Veled maradnak jóban, rosszban.
9. Amikor azt „mondják” örökké szeretni foglak, azt úgy is gondolják!

Forrás: Platinum Natural Magyarország (Facebook)

Ajánlott cikk:

Megkérdeztük a farkasokat, mi a véleményük a friss hús tartalmú kutyatápról

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...