Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden a kuvaszokról szól Várpalotán

Kuvasz klubkiállítást és tenyészszemlét tart vasárnap a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) Várpalotán a Thury-várban, ahol a fajta történetével és jellegzetességeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Évente egyszer rendezi meg az egyesület a klubkiállítást, amelyen a fajtát jól ismerő bírók hoznak ítéletet az állatokról – mondta az MTI-nek Pischoff Ferenc, az MKFE elnöke, hozzátéve, hogy ezen a megmérettetésen lehet a legtöbb pontot összegyűjteni az év kuvasza címért folyó versenyben.

Hozzátette, hogy idén a bírók külön körökben bírálják a kanokat és a szukákat, a fajtagyőztes címet azonban csak egyetlen kutyának ítélik oda.

Vasárnap délután tartják a tenyészszemlét, amelyen nemcsak a kutyák küllemét vizsgálják szakmai szempontok alapján, hanem viselkedésüket, alaptermészetüket is.

„Az egész napos program lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassuk és megmutassuk a kuvasz múltját, jelenét, jövőbeni lehetőségeit, valamint eloszlassuk a fajtára aggatott negatív jelzőket” – hangsúlyozta Pischoff Ferenc.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Thury-várban kedden nyílt az egyesületnek egy egyedülálló kiállítása, amelyen a magyar kutyafajtát pásztorkellékeken, festményeken, dokumentumokon keresztül mutatják be különféle tematika alapján. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kuvasz és a gyerekek kapcsolatába, illetve a kutyafajta irodalmi és képzőművészeti ábrázolásába is.

Balassi Bálinttól kezdve Kosztolányi Dezsőn át nagyon sok írót és költőt ihletett meg ez a fajta – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a várban rendezett tárlat szeptember végéig látogatható.

Kultúra és művészet

Minden, ami kutyás irodalom, festészet, szobrászat. Minden, ami kutyás kultúra és művészet. Csak egy kattintás és megismerkedhetsz ismer vagy kevésbé ismert művészekkel, akik kutyabarátok voltak, kutyás témájú műveket alkottak.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu, MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...