Saját KB bal
Saját KB jobb

6 + 1 gazditípus

Mindenkinek a saját kutyája a legszebb és legjobb. De vajon milyen gazditípusok vannak? Mióta kutyázom, sokféle gazdival találkoztam és tapasztalataim alapján bemutatom a hat leggyakoribb típust, a teljesség igénye nélkül. – írja Pirka Ildikó kutyakiképző blog oldalán.

Nem célom senkit megbántani, mert mindenkinek szíve joga úgy bánni a kutyájával, ahogy szeretne. De azért a végén leírom azt is, hogy véleményem szerintem milyen az ideális gazdi. Ja, és ez nem egy kutatásokon alapuló komoly elemzés, hanem példákkal fűszerezett, remélhetőleg jó hangulatú olvasmány!

1. Rajongó típus – tipikus “Bizsuka” gazdi. Általában kistestű kutyájuk van, de egyre gyakoribb nagytestű tulajdonosok körében is a rajongó típus. A gazdik életének középpontjában Bizsuka áll, minden úgy van, ahogy Bizsuka akarja. Természetesen ő a legszebb, legokosabb kutya a világon és a gazdi életében sokkal előrébb való mindennél. Mivel Bizsukának mindent szabad, ezért gyakran nagyon komoly viselkedési problémák alakulnak ki. Mivel a gazdinak természetes, hogy Bizsuka felugrálhat a vendégekre vagy lemoroghat bárkit, aki az ő kanapéjára akar ülni, ezért Bizsuka meg is teszi. A gazdi pedig megmagyarázza, hogy Bizsuka ma morcos, mert reggel nem tíz deka, hanem kilenc deka csirkehúst kapott. Ha beszélgetésbe kezdünk egy rajongó típusú gazdival, akkor előbb-utóbb Bizsuka intelligenciája, szépsége lesz a téma, illetve, ha éppen kutyasétáltatás közben találkozunk vele és Bizsuka elvégzi a dolgát, akkor végighallgathatjuk azt is, hogy Bizsukának még a kakija is gyönyörűséges. Természetesen, Bizsukát más kutya nem érintheti meg, mert még kutyaszaga lesz, ha pedig netán Bizsuka valamitől megijed, akkor a gazdi felkapja és sírva elrohan. A rajongó típusú gazdit semmiről nem lehet meggyőzni, mert tulajdonképpen Bizsuka nem is kutya, hanem az ő szeme fénye, csak ő ismeri, csak ő tudja, mi a jó neki. Leggyakoribb egyedülálló nők körében.

2. Anyatípus – kutyáját saját gyermekeként kezeli, nem gazdiként emlegeti magát, hanem “anyaként”, ha kutyájához beszél. Pl. “anya készít neked vacsit”, “anya most elmegy dolgozni”, stb. A kutya magas pozíciót tölt be a családban, sokszor van a középpontban, de ez a típusú gazdi már képes elszakadni kutyájától hosszabb-rövidebb időre. Az anyatípus igyekszik mindent megadni imádott kutyájának, és még kutyaiskolába is elviszi, hogy az ő kisfia vagy kislánya megtanuljon jól viselkedni. Jellemzője, hogy ha a kutya egy feladatot jól végrehajt, akkor azonnal elolvad tőle vagy akár világraszóló csinnadrattával ünnepli. Ami nem baj, ha a kutya először csinál meg valamit, de amikor 56.789-szerre, akkor már a kutya sem érti a gazdi lelkesedését és elkezdi szívatni, tesztelvén, hogy mi van akkor, ha mégsem csinálja meg. Az anyatípusú gazdiknak egyetlen céljuk van, hogy kutyájuk jól érezze magát és ha elértek egy olyan szintet engedelmességben, jól neveltségben, ami az ő mindennapi életükhöz elegendő, befejezettnek tekintik a kutya nevelését és boldogan élik mindennapjaikat. Fontos jellemző, hogy a kutya szinte minden családi programban részt vesz. Minden korosztályú, társadalmi helyzetű és családi állapotú nő körében gyakori az anyatípus. Férfiaknál is létezik az apatípusú gazdi, de sokkal ritkább.

3. Engedékeny típus – A kutya fontos szerepet tölt be a család életében, de mindenki tisztában van vele, hogy ő egy kutya. Igyekeznek a lehető legjobbat és legtöbbet adni a kutyának, nevelik, eljárnak kutyaiskolába, sétálni viszik. Szinte minden családban van engedékenyebb gazdi, aki hasonlít az anya- illetve apatípusra, de kevésbé olvadós fajta. Megfigyeléseim alapján leggyakrabban magas beosztású, munkájukban leterhelt férfiakra jellemző, de bármilyen nemű és korú gazdi tartozhat ebbe a típusba. A kutya számukra terápiás célokat is szolgál, hiszen egy fárasztó nap után milyen jó, hogy a kutya hozzájuk bújik, szeretetével elhalmozza, megnyugtatja. Az engedékeny típusú gazdi tisztában van vele, hogy helytelen viselkedés a felugrálás és kunyerálás, de mégis hagyja, mert fontos számára, hogy a kutya szeretetét folyamatosan érezze.

4. Mindentudó – A kutya fontos szerepet tölt be a gazdi életében, aki természetesen mindent tud a kutyákról. A nevelés, kiképzés, gyógyítás magas szintű szakértője, olyannyira, hogy végigjárva a környék összes kutyaiskoláját és állatorvosát ráébred, hogy senki sem tud annyit, mint ő. Lazán kioktatja a tapasztalt kiképzőt és nem kíméli az állatorvost sem. A környék kutyásait tanácsokkal látja el, hosszasan ecsetelve, mit hogyan kellene csinálni. Tudását az Interneten szerzett információkból meríti, mely információ halmazt egy idő után képtelen kezelni. Miközben a tudása csillogtatásával van elfoglalva kutyája éppen a mellette álló ember lábát pisili le vagy éppen az ül vezényszót hallván, röhögve elszalad. Másik típusa az előző rendszerből itt maradt, “minek a kutyának pozitív megerősítés” típus, akik 100 évvel ezelőtt elvégezték egy tanfolyamot és ezért mindent tudnak a kutyákról. A kutyák rángatásával igyekeznek elérni mindent, miközben a kutyájuk hülye, mert Cézár 30 évvel ezelőtt így tanult meg mindent. A mindentudó típus meggyőzhetetlen bármiről és leginkább férfiak körében gyakori. 

5. Lelkes típus – Általában első kutyás gazdikra jellemző. Még mielőtt kutyát választanak maguknak, komoly kutatómunkát végeznek, hogy melyik fajta lenne számukra a legmegfelelőbb, majd gyakran egy olyan fajtájú és temperamentumú kutyát választanak, amivel nem bírnak. Érzelmektől vezérelve választanak, mert aranyosan nézett, mert adott egy pacsit, stb. Ha kölyökkutyát választanak, akkor természetesen azt választják, amelyik először odamegy, mit sem törődve azzal, hogy az biztos, hogy domináns kutya. Mivel még soha nem volt kutyájuk, ezért igyekeznek mindennek utánajárni és minden tanácsot alkalmazni. Kutyaiskolába járnak, rendszeres látogatói az állatorvosi rendelőnek, más kutyásokkal ismerkednek. Mindenkitől tanácsot kérnek és kapnak is, ezért egy idő után teljesen összezavarodnak és lelkesedésük csökkenni kezd. Mivel általában fiatal párokra és családokra jellemző ez a típus, ezért sok esetben a lelkesedés szinte teljesen megszűnik, amikor a sok “jó” tanács ellenére a kutya mégsem olyan, mint szeretnék. Ilyenkor két eset van, az egyik amikor a kutyát szinte elfelejtik és feladnak minden vele kapcsolatos tevékenységet. A másik, amikor megpróbálják kijavítani az elkövetett hibákat és lassan ideális gazdivá válnak.

6. Teljesítményfüggő típus – Ez a típus azokra jellemző, akik sport- és versenycélra tartják a kutyájukat. Sok esetben a kutya nem része a családnak, kennelben vagy ketrecben éli életét, kizárólag a gyakorlás és munka erejéig foglalkoznak vele. A gazdi már 8 hetes korától komoly elvárásokkal gyötri a kutyát, jó esetben kizárólag pozitív megerősítéssel. A kutya 6 hónaposan már olyan engedelmes, hogy ha nem centire pontosan a gazdi lába mellé ül, szégyellni kezdi magát. Szerencsére a teljesítményfüggő típushoz tartozó gazdik közt egyre többen családtagként kezelik a kutyájukat és igazi társként bánnak vele, de az elvárások tekintetében az előzőekhez hasonlóak. Ez a típus férfiak és nők körében is gyakori.

+1. Ideális gazdi – Az ideális gazdi tisztában van vele, hogy a kutya nem ember. Az ideális gazdi, szereti a kutyáját, de a szeretetének határt tud szabni. Az ideális gazdi a kutyát családtagnak és társnak tekinti, de a kutya nincs folyton a középpontban, nem lóg állandóan a gazdin. Az ideális gazdi szabályokat állít fel a kutyának és tartja magát és kutyáját hozzájuk. Az ideális gazdinak vannak elvárásai a kutyával szemben, azonban azok a kutya korának és fejlődési szintjének megfelelőek. Az ideális gazdi neveli, képzi a kutyáját és igyekszik megfogadni a szakemberek tanácsát. Az ideális gazdi következetesen és sok-sok pozitív megerősítéssel neveli kutyáját. Az ideális gazdit úgy lehet megismerni, hogy kutyája kiegyensúlyozott, magabiztos és jól nevelt. Tapasztalatom szerint a cél mindenkinél ez, de vajon hányan tudják ezt elérni, amikor tényleg olyan aranyosak, okosak és kedvesek tudnak lenni imádott kutyáink? Egyáltalán van olyan ember, aki ideális gazdiként tud viselkedni minden helyzetben? Ez egy igazán jó kérdés, amire nem érdemes választ keresni és nem is fogok.
 

Pirka Ildikó, kutyakiképző

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kutyalélek.hu
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...