Akár égési sérülés is lehet a séta vége

Nem győzzük hangsúlyozni, többször felhívtuk már a kutyatartók figyelmét a forró aszfalt miatt bekövetkezett égési sérülésekre, illetve azok elkerülésére. Míg mi, emberek télen csizmát, bundás cipőt húzunk, hogy védjük a lábainkat a hidegtől, nyáron pedig szellős szandálba, papucsba bújtatjuk „mancsainkat”, addig a kutyák ugyanazon a talpakon járnak télen, nyáron. – így írja a hir6.hu is.

Számtalanszor elmondják, amint beköszönt a kánikula, hogy állatot (se) hagyjunk magára autóban, hiszen a felforrósodott kocsiban akár 50-60 fok is lehet, a kedvenc hőgutát kap és lepusztul. Azt is hangsúlyozzák, milyen fontos a tiszta, hideg ivóvíz biztosítása, az árnyékos, hűvös menedék. Sőt, még arról is esik egy-két szó, hogy inkább kora reggel vagy késő este sétáltassunk, de arról már kevésbé hallani, milyen veszélyes lehet, ha egy kutyát mégis napközben viszünk ki, ráadásul forró betonra.

Biztosan sokakkal előfordult, hogy a napon hagyták a papucsukat, vagy mezítláb léptek a járdára, ilyenkor bizony „forró” meglepetés érheti őket, égeti talpukat a talaj. Ugyanez a helyzet a kutyamancsokkal is. Az akár 60 fokra hevült járdán, úttesten hamar égési sérüléseket szenvedhet az eb, amelyek aztán nehezen gyógyulnak be. Ha mégis ki kell mennünk a kutyával, ellenőrizzük (tenyérrel vagy a saját talpunkkal) a járda, úttest hőmérsékletét, és ha lehet, füvön vezessük az ebet.

Azt is érdemes tudni, hogy sem a kutyák, sem a macskák testén nincsenek verejtékmirigyek, egyedül a talppárnák között. Emiatt, ha egy kutyának melege van, akkor liheg és a nyelve kinyújtásával hűti magát, hiszen izzadni nem tud. Segíthetünk neki, ha árnyékos helyre tesszük ágyát, házát, alkalmanként fürdést biztosítunk neki, esetleg lelocsoljuk (először a lábait majd a testét).

Ajánljuk a gazdiknak, hogy a nyírható kutyusok bundáját vágják rövidre, különösen figyeljenek a rövid orrú és a sötét szőrű ebekre, ők sokkal hamarabb kapnak hőgutát. Ne vigyük ki délelőtt 11 és délután 3 között a kutyát, az UV sugarak mellett hősokk alakulhat ki náluk, ha 25 fok feletti melegben hosszabb ideig, megterhelő mozgást végeznek – tudatta egy békéscsabai állatorvos. Mindenképpen fordítsunk fokozott figyelmet kedvencünkre, hiszen a nagy hőségben ugyanúgy szenvednek, mint mi. Aki pedig kóbor, otthontalan állatot lát, ha teheti, adjon neki vizet, és értesítse az állatvédőket.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hir6.hu

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...