Ismerd meg a Fajtamentőket! Cane corso Fajtamentés

Fontosnak tartjuk a menhelyeken, fajtamentéseknél dolgozó, ott tevékenykedő önkéntesek munkájának bemutatását, hiszen ők azok, akik sokszor polgári foglalkozás és család mellett is szívükön viselik az állatok sorsát, időt és energiát nem sajnálva. Riport-sorozatunk első részében a Cane corso Fajtamentő Csoportot szeretnénk bemutatni, a csoport vezetőjével Poroszkai Orsival készítettünk riportot.

Honlapunkon több menhely, illetve fajtamentő szervezet, csoportosulás bemutatása szerepel már. Most induló cikk-sorozatunkban néhány fajtamentő szervezetet szeretnénk Veletek jobban megismertetni  – az adott fajtamentő csoport, szervezet vezetőjén keresztül.

Őszinték leszünk, nem hiába kezdtük vele a sort. Bocsássátok meg elfogultságunkat, de Mamba kutyát Orsinak köszönhetjük!

Kutyabarát.hu: A Cane corso Fajtamentő Csoportja 2009 óta tevékenykedik az elhagyott, gazdátlan cane corso-k érdekében. A fajtamentés hogyan, milyen eszközökkel, milyen háttérrel tudta megkezdeni a tevékenységét?

Poroszkai Orsi: Így van, a Cane corso fajtamentés 2009 tavasza óta működik a Noé Állatotthon Alapítvány égisze alatt.  A Noé Állatotthon Alapítvány Magyarország legnagyobb állatmenhelye, 1992 óta működik saját anyagi erőforrásainkból és csak 2000-ben alakult alapítvánnyá, de azóta is normatív állami támogatás nélkül, önerőből és a támogatók jóvoltából tartja fent magát és látja el két-, három- és négylábú védenceit. 1992 óta végezzük a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentését. Közel 8 hektáros állatmenhelyünk, jelenleg több mint ezer kutya, cica, majom, aranysakál, malac, kecske, juh, emu, csirke, kacsa, liba, páva, vaddisznó, mosómedve, ló, póni, szamár, öszvér, láma, díszmadár, papagáj, galamb, varjú, egerészölyv, teknős, és szarvasmarha, és még sok egyéb faj átmeneti, vagy – sok esetben – végleges otthona. Az állatotthon mottója, hogy minden állatnak joga van az élethez és minden állat kaphat egy második esélyt, legyen az kidobott kutya vagy levesbe való kakas. Ezért egyetlen állatot sem altatunk el (kivéve természetesen a súlyosan sérült, szenvedő menthetetleneket), legyen bár létszám fölötti, születési vagy szerzett testi hibás, öreg, élete végéig kezelésre, drága diétára szoruló vagy egyszerűen csak csúnyácska.

Speciális programjaink is működnek, ezek közül egyik a Cane corso fajtamentés. A Fajtamentő Csoport 2009 tavaszán kezdte meg működését. Bár a cane corso egyelőre nem fordul elő tömegesen hazánkban, a fajta mégis egyre népszerűbb. Sajnálatos módon nem minden cane corso olyan szerencsés, hogy szerető, gondoskodó családban élhesse az életét. Egyre többször fordul elő, hogy cane corso kerül olyan helyzetbe, amikor sürgős segítségre van szüksége. Ilyen krízishelyzetben minden perc sokat számít, és minden segítség jól jön. A Csoport azért jött létre, hogy segítsünk lehetőségeinkhez mérten, minden olyan cane corso-n, aki kóborol, tartása kimeríti az állatkínzás fogalmát, bármi okból feleslegessé vált, egészségesen, fiatalon el akarják altatni, állatmenhelyen él vagy gazdái életkörülményei megváltoztak, és nem tudják tovább tartani a corso-jukat. A fajtamentő csoport tagjai célul tűzték ki, hogy ahol, és amikor mentésre, segítségre szoruló cane corso van, ott mindent elkövetnek, amit csak lehetőségeik megengednek, hogy egyetlen corso-nak se kelljen sanyarú körülmények között élnie.

Amit rólunk tudni kell: mindannyian, akik a menhelyen dolgozunk, önkéntesek vagyunk, akik szabadidőnket, munkánkat áldozzuk a kutyák mentésére. Ez néha nehéz és szomorú munka, de ugyanannyi örömet is jelent. Mindannyian erőnkhöz mérten járulunk hozzá a menhely működéséhez, a kutyák mentéséhez, ellátásához és örömmel fogadunk bárkit, aki hozzánk hasonlóan szívügyének érzi a hányatott sorsú cane corsok mentését, és szívesen csatlakozna egy összetartó, szuper csapathoz.

Ezeket a sokszor testiekben és lelkiekben sérült kutyákat rehabilitáljuk. A menhelyen élőkkel szombatonként – amikor kijárunk hozzájuk – külön foglalkozunk. Akik az ideiglenes befogadónál élnek ők szerencsésebbek, mert napi szinten fejlődhetnek, s nem utolsó sorban, családban élhetnek a gazdisodásig.  Ideiglenes befogadókban sem bővelkedünk, hiszen itt nemcsak a kutya elhelyezéséről, tárolásáról van szó, hanem azok rehabilitációjáról, ha pedig betegek, az ápolásukról is szól a történet. Sajnos ezt a munkát is kevesen vállalják be, hasonlóképpen, mint a menhelyen az önkéntes munkában való részvételt. A szombatonkénti sétáltatásban, a corsokkal való foglakozásban, az etetésben bizony alig vagyunk, szeretnénk, ha többen kedvet kapnának, hiszen ennek a munkának is meg van a szépsége a varázsa, amit csak akkor érez az ember, ha megéli.

Kutyabarát.hu: Hogyan néz ki Nálatok az örökbefogadás menete? Milyen kritériumok alapján döntitek el, hogy megfelelő az adott kutya számára a gazdi-jelölt?

Poroszkai Orsi: A cane corso fajtamentés kutyái olyan állatok, akik nagyon sok megpróbáltatáson mentek már keresztül. Megkínozták őket, sintértelepről származnak vagy épp eddigi gazdájuk mondott le róluk. Ezért különös körültekintéssel választjuk ki a leendő gazdit, hogy a kutyussal egy életre társak lehessenek. Az örökbefogadás feltétele, hogy az örökbefogadó aláírja az Örökbefogadási Szerződést, és személyazonosságát hitelt érdemlően igazolja.  Az örökbefogadás menetének első lépése a személyes találkozó, mind velünk, mind a választott kutyával. Csak saját tulajdonú ingatlanba áll módunkba örökbe adni, albérletbe nem tudjuk örökbe adni egyik kutyánkat sem.

Ha a személyes találkozó mindkét fél részéről pozitív, akkor egy előre megbeszélt időpontban mi visszük a kiválasztott kutyát gazdához, hogy lássuk hova, milyen környezetbe kerül. Ez úgymond az utolsó szűrőnk. Ennek kiemelt jelentősége van, hiszen tapasztalt, az örökbefogadott állatot jól ismerő önkénteseink könnyen fel tudják mérni, milyen veszélyek leselkedhetnek a kutyusra. (Például megfelelően szökésbiztos-e a kert, nincs-e olyan rés a kerítésen, ahol az eb világgá mehet, stb.)

Kutyáink oltva, chipezve és ivartalanítva mennek gazdához. Mivel Magyarországon ma több millió kóbor állat él, akiknek esélyük sincs arra, hogy valaha gazdihoz kerüljenek, ezért természetesen a hazai menhelyekhez hasonlóan mi is maximálisan támogatjuk az ivartalanítást.
Mind a kan, mind a szuka kutyáinkat ivartalanítás után lehet örökbe fogadni. A kölyökkutyák örökbefogadása esetén a szerződésben kikötjük, hogy a kutyát legkésőbb 6 hónapos koráig kötelező ivartalanítani (a kanokat is), a vemhesülését addig is meg kell akadályozni. Az ivartalanítás megtörténtéről állatorvosi igazolást kérünk! Ezzel nemcsak a nem kívánt szaporulatot szeretnénk megelőzni, hanem a kutyák egészségét is védjük, hiszen egy időben elvégzett ivartalanítással szinte nullára csökken az ivarszervekhez kapcsolódó rákos megbetegedések esélye és kiküszöbölhető az álvemhesség is. Ezek a rákos megbetegedések több tízezer kutya életét követelik évente, pedig az ivartalanítással megelőzhetőek.

A kutyáinkért pénzt soha nem kérünk, mert nem el, hanem örökbe adjuk őket. Non-profit szervezet lévén adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat, ezért minden apró segítséget, legyen az akár tárgyi, akár pénzbeli adomány köszönjük és elfogadjuk.

Természetesen, célunk, hogy kutyáink minél hamarabb családban élhessenek, de nem minden áron akarunk megszabadulni tőlük. Az, ha egy jelölt kiválasztja egy kutyánkat a honlapról, még közel sem jelenti azt, hogy meg is kapja.

Próbálunk minden védencünknek egy életre családot találni, ezért ha a személyes találkozón zajló beszélgetésből az derül ki számunkra, hogy a jelöltnek nem a választott kutya való (mert kutyáinkat és azok múltját mi ismerjük) ezt megmondjuk, és ha úgy alakul próbáljuk közösen megkeresni a tökéletes társat neki.

Kutyabarát.hu: Te is cane corso tulajdonos vagy, így a fajtát nagyon jól ismered. Kiknek ajánlod a fajtát? Milyen tulajdonságokat emelnél ki a cane corso-nál?

Poroszkai Orsi: Minden olyan embernek, aki egy hűséges társat, egy igaz barátot és egy testőrt akar. 🙂

Bár külleme és mérete tekintélyt parancsol, a cane corso igazi bújós, szelíd, kenyérre kenhető kutya. Rendkívül jól szocializálható, család- és gyermekszerető kutya. Más kutyákkal is jellemzően jól kijön, persze ez függ a megfelelő szocializáltságától is. Gazdáit, családját soha nem bántaná. Mivel nagyon emberközpontú fajta, igényli az ember közelségét és szeretetét, ezért kinti-benti kutyának ajánljuk – a cane corso számára az a legfontosabb, hogy minél többet lehessen a gazdival. Nagyon szorosan kötődik gazdájához és szüksége van a mindennapos törődésre, szeretetre, „ridegtartásra” alkalmatlan, ezért például telepek őrzésére nem alkalmas.

Kifejezetten egygazdás fajta, de családjáért és különösen annak gyermekeiért szinte bolondulásig rajong. Számára a gyermek szent és sérthetetlen. Falkájával szembeni lojalitása határtalan. Komoly külsejét meghazudtolva, már-már zavarba ejtően ragaszkodó, mely ragaszkodása oly mértékű, hogy képes bűnbánó arccal a fotelben ülő gazda ölébe is felkéredzkedni, mint valami tenyérnyi társasági kutya. Gazdáját, annak családtagjait és területét kérlelhetetlenül őrzi és védelmezi, saját falkája minden pillanatban élvezheti vigyázó tekintetét. Idegenekkel szemben tanúsított elutasító viselkedése saját területén kívül azonban határozottan mérséklődik, sőt kifejezetten nyílt bizalommal és barátságosan közelít az emberekhez. Intelligenciája, irányíthatósága, kiképzésre való fogékonysága révén könnyen és gyorsan sajátít el különböző feladatokat, ezért rendkívül sokoldalú, megbízható társ, rettenthetetlen testőr és gyengéd családi kutya is válhat belőle. A hangsúly a szereteten, a szocializáción, a foglalkozáson és a tanításon van. Ezek optimális esetben természetesen kölyökkorban kezdődnek, de a kutyák valóban életük végéig képesek tanulni, alkalmazkodni, így egy felnőttként örökbefogadott kutyával sem késő még foglalkozni. Egy szakértő, egy kis kutyaiskola csodákra képes. Megtanítja mind a kutyát, és – ami nagyon-nagyon fontos – a gazdát is „egy nyelvet beszélni”, segít megteremteni az alapokat egy boldog közös élethez.

Kutyabarát.hu: Régóta dolgozol az állatmenhelyen, így sajnos nagy rálátásod van az emberi felelőtlenségre.  Az utóbbi időben láttál pozitív változást a felelős állattartás terén? Hogy látod a helyzetet?

Poroszkai Orsi: Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem.  Persze ezt lehet a világra, az élet nehézségére fogni, de azt gondolom nem kötelező kutyát tartani, de ha már valaki így dönt, akkor ezzel együtt vállalja a vele járó gondokat, feladatokat is, úgymint egészségügyi ellátást vagy a kutyával való foglalkozást. Sajnos hiába a körültekintő és sokak által már túlzó örökbefogadás előtti protokollunk, egyre gyakrabban kerülnek vissza hozzánk volt védenceink. Az okok legtöbbször azt gondolom, mondva csináltak és közel nem megoldhatatlanok, csak a könnyebb és egyszerűbb lépés a feladás, és a kutya visszaadása.

Nagyon vékony az a réteg, akik társként, családtagként tartanak kutyát és meg is becsülik úgy, ahogy azt ő megérdemli. Itt elsősorban nem arra gondolok, hogy minden kutyának ágyban kell aludnia, de az éves oltásoknak, a folyamatos parazitamentesítéseknek és a már kötelező chipnek alap dolognak kellene lenni, külön kiemelve a hobby kutyák esetében az ivartalanítást. Ennek ellenére a hozzánk bekerülő kutyák nagy része nemhogy chipezve nincs, de ha esetleg előkerül a gazda, még az oltásait sem tudja igazolni.

Kutyabarát.hu:  Milyen rövid – illetve hosszútávú tervei vannak a fajtamentésnek?

Elsődlegesen rövid – és hoszútávú tervünk egyaránt továbbra is, hogy segítséget szeretnénk nyújtani, lehetőségeinkhez mérten minden rászoruló cane corso-nak. Mivel egyre nő a számuk, ezért egyre gyakrabban kell időt kérnünk vagy várólistára venni a segítségre szoruló kutyákat, ezért szükségünk lenne zárt mobil és további normál kennelekre, mert hiába szeretnénk rögtön segíteni, a már gondozásunkban lévő kutyákért felelősséggel tartozunk, azok kárára nem tudunk átvenni új védenceket.

Szeretnénk minél több emberrel megismertetni a fajtamentést és annak fontosságát és munkáját. Szeretnénk továbbá minél több védencünknek megtalálni a megfelelő családot.

 

Cane corso Fajtamentésről bővebb információkat itt találtok.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...