Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyával könnyebb és jobb az élet

A kutyatulajdonosok könnyebben találnak párt, vonzóbb, egészségesebb, szociálisabb és nyugodtabb felnőttek. Íme 13 ok, hogy miért legyen négylábú társunk. Minden kutyatulajdonos tudja, hogy a kedvencek ragaszkodása és teljes odaadása megváltoztatja a mindennapokat. írja az mno.hu

A kutyatartás kétirányú dolog, bár az állatok függenek az embertől, aki eteti őket és gondoskodik róluk, mégis egyfajta kölcsönös kapcsolat alakul ki kutya és gazdi között.

A házi kedvenc mentálisan és fizikailag is pozitív hatással van az emberre. Egy kutyus annyi örömet nyújthat a gazdájának, ami megéri az összes korai kelést, téli sétát vagy éjszakai ugatást. Íme 13 ok, hogy miért tartsunk kutyát:

1. Mindennap sétálnod kell a kutyáddal

Egészségügyileg nagyon lényeges pozitívuma a kutyatartásnak, hogy a gazdinak kötelező jelleggel, naponta kell mozognia. Egy 2006-os kanadai tanulmány szerint sokkal jobb fizikai kondícióban vannak a kutyatartók, ők ugyanis átlagosan heti 300 percet sétálnak, míg azok, akiknek nincs kutyájuk, csak heti 168 percet.

2. Erősítik az emberi kapcsolatokat

Szociális és párkapcsolati előnyei is vannak, ha valaki jobban ragaszkodik a kedvencéhez. Minél inkább kötődik valaki a kutyájához tinédzserként, annál empatikusabb és magabiztosabb felnőtt lesz belőle.

3. Már a kutyád figyelése is örömet okoz

Egy 2009-es tanulmányában a japán Azabu Egyetemen Miho Nagaszava kimutatta, hogy a boldogságért felelős oxitocin hormon nagyobb mértékben termelődött azoknál az embereknél, akik a kísérlet során interakcióba léptek  a kutyájukkal. Mindössze arra volt szükség, hogy a kutyájuk szemébe nézzenek. (A kutyák emberekhez való viszonyát a gének is befolyásolják)

4. Észreveszi, ha komoly betegséged van

Egy Marine nevű, nyolcéves, speciálisan képzett fekete labrador pusztán az ember lélegzetének szaglásával képes 91 százalékos pontossággal jelezni, ha az illetőnek rákja van. (Terápiás állatok – az ember leghasznosabb segítői)

5. Nem hagyja, hogy olyat egyél, amire allergiás vagy

A Florida Canine Akadémián képzett kutyák képesek megérezni a szobában előforduló egészen kis mennyiségű mogyorót is (akár egy süteményben), így akik allergiásak rá, azok ilyen módszerrel is csökkenthetik a rizikót.

6. Gondoskodási vágyat vált ki az emberből

A kutyák feje – a nagy szem, magas homlok, rövid orr és a lógó fülek – bizonyos szempontok alapján a csecsemő arcát idézi fel az emberben és veleszületett válaszokat generálnak, ilyen a gondoskodási ösztön. (Kutyakozmetikák)

7. Stresszes időszakban megnyugtatnak

Karen Walker, a Buffalo egyetem pszichológiaprofesszora tesztekkel igazolta, hogy a kutyák jelenléte csökkenti az emberekben felgyülemlett napi stresszt. Önként jelentkezőket vizsgált, és arra az eredményre jutott, hogy alacsonyabb volt a vérnyomása és a stressz mértéke azoknál, akik kutyát tartottak.

8. Pszichológiailag segítenek gyorsabban felépülni megrázkódtatások után

A háborúkból visszatérő poszttraumatikus stresszben szenvedő katonák állapotának javulását segítik a kutyáik is. A velük való törődés és foglalkozás hatására a háborús veteránok például gyorsabban visszaálltak a normális kerékvágásba.

Kutyák első reakciói, mikor viszontlátják a háborúból visszatérő gazdájukat:

9. Meggátolhatják, hogy a kisgyerekeknél ekcéma alakuljon ki

Azoknál a gyerekeknél, akik allergiásak ugyan a kutyákra, de a születésüket követő egy évben kutyák mellett fejlődtek, jóval alacsonyabb a krónikus bőrbetegség kialakulásának kockázata. Érdekesség, hogy ugyanez pont fordítva igaz macskák esetében.

10. Ha kutyád van, nem leszel magányos

A magányos mindennapok leginkább az időseket érintik. Azoknál a hatvan év felettieknél, akik nem tartanak kutyát, négyszer olyan gyakran diagnosztizálnak klinikai depressziót, mint azoknál, akiknek van házi kedvencük.

11. Muszáj szociálisnak lenned!

A kutyatulajdonosok sétáltatás közben sokkal könnyebben lépnek interakcióba embertársaikkal, de ez fordítva is igaz, könnyebben szóba állunk valakivel, ha egy aranyos kutyust vezet pórázon. Ezek a társas kapcsolatok megváltoztatják az emberek szociális beállítódásait is.

12. A kutyatulajdonosok sokkal vonzóbbak a párt keresők számára

A Dog′s Trust, Nagy-Britannia legnagyobb karitatív kutyajóléti szervezete 700 embert kérdezett meg, közülük 60 százalék állította, hogy vonzóbbak számukra azok a férfiak és nők, akiknek van kutyájuk. A válaszadók 85 százaléka gondolta, hogy aki kutyájával van, könnyebben megszólítható. A nők leginkább a labradort és a golden retrievert tartó férfiakat kedvelték.

13. Megtanítanak értékelni az egyszerű apróságokat

Az e-mail, SMS és videokonferencia világában a kutyákkal való kapcsolatot nem a technológia határozza meg. Mindenkinek jót tesz egy kedves játszópajtás, aki egy időre távol tart minket az okostelefontól.

(Talán nem minden pontot támaszt alá kutatás, de a tapasztalatok sokszor igazolják a fenti állításokat. Mi is több esetben találkoztunk már ezek bizonyítékaival.)

 

Kuslits Szonja

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: mno.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...