Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Panamában törvény védi a tengeri teknősök jogait

Mérföldkőnek számító törvényt iktattak be Panamában, mely a tengeri teknősök nyugodt élethez való jogát védi.

A törvény elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a tengeri teknősöknek joguk van az egészséges, nyugodt környezethez és ezt semmilyen emberi tevékenység nem veheti el tőlük. Amennyiben ez mégis megtörténik, az illető embernek ,szervezetnek vagy cégnek, bíróságon kell felelnie a tettéért.

Az új panamai törvény elismeri a tengeri teknősök törvényes jogait az egészséges környezetben való szabad élethez és mozgáshoz. Ez pedig a vadon élő állatok jogainak védelmében egy egészen új fejezet.

Sokat lobbiztak az állatvédők, mire kézzel fogható eredmény született

A törvény megszületéséért számos állatvédő csoport harcolt. A legkiemelkedőbb azonban Callie Veelenturf, aki nélkül valószínűleg nem tartana itt a folyamat. Veelenturf elkötelezett védelmezője a bőrhátú teknősöknek. Fáradhatatlan érdekérvényesítő tevékenysége nemcsak ezt a mérföldkőnek számító jogszabályt eredményezte, hanem lehetővé tette, hogy bármely panamai állampolgár a tengeri teknősök jogi védelmezőjévé váljon. Felelősségre vonhatja a kormányokat, vállalatokat és magánszemélyeket a jogok megsértéséért.

Az új panamai törvény innovatív perspektívája abban rejlik, hogy figyelembe veszi a tengeri teknősök szükségleteit, és felállítja az emberi viselkedés normáit, mely ezekhez a szükségletekhez igazodik. Azáltal, hogy a törvény jogot biztosít a tengeri teknősöknek az ember által okozott veszélyektől és szennyeződéstől mentes környezethez, óriási lépést tesz a túlélésük biztosításához. A törvény jelentősége abban rejlik, hogy egyértelműen elismeri, hogy a tengeri teknősök jogokkal rendelkező élőlények. Ezeket a jogokat pedig bíróság előtt is érvényesíthetik.

Az állatok jogainak elismerése lassan globális trenddé válik

Az ecuadori legfelsőbb bíróság 2022-es, a vadon élő állatok jogait elismerő ítélete által inspirált panamai lépés az állatok jogainak elismerése felé mutató, egyre növekvő globális trend egyik lépcsőfokának tekinthető. A mozgalom túlmutat az állatvilágon. A közelmúltban a minnesotai White Earth Band of Ojibwe például a vadon élő rizsre terjesztett ki hasonló jogokat. Ez a törvény különösen fontos Panama számára, ahol a bőrhátú teknősök és a karvalyteknősök kritikus fészkelőhelyei találhatók. A Sea Turtle Conservancy (Tengeri Teknősök Védelme) úgy véli, hogy a jogszabály hatékony eszköznek ígérkezik az illegális tojásvadászok és a tengeri teknősöket fenyegető egyéb veszélyek ellen.

A törvény a fejlesztők és a turisztikai szolgáltatók felelőtlen magatartását is igyekszik megfékezni. Az élőhelyet károsító esetekben visszavonja a működési engedélyeket. Megtiltja továbbá a tengeri teknősök, részeik és tojásaik hazai és nemzetközi kereskedelmét, néhány kivételtől eltekintve. Ezek bizonyos hagyományos közösségek önellátási célú felhasználására vonatkoznak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...