Saját KB bal
Saját KB jobb

A 3 leggyakoribb szarvashiba, amit a gazdik elkövetnek a kutya etetésével kapcsolatban

A kutyák etetésével kapcsolatban az újdonsült és már tapasztalt gazdik köreiben is újra és újra számtalan kérdés merül fel. Minden kutya – és minden gazdi – más, egy dologban azonban egyet kell értenünk: kedvencünk egészséges és kiegyensúlyozott táplálása a kutyatartás egyik legfontosabb kérdése. Bármelyik etetési módszerre és eledelre is esküszünk, könnyedén elkövethetünk olyan hibákat, amelyek némi utánajárással és odafigyeléssel elkerülhetők lennének.

Mit kell tudni a kutya táplálásáról?

Reggelig regélhetnénk a kutya emésztőrendszeréről és táplálkozási igényeiről, e cikkben azonban csak néhány alapvetés felelevenítésére van szükség. A kutya húsevő – amelyre többek között tápcsatornája, emésztőrendszere és fogazata is rámutat -, számára az elsődleges tápanyagforrás a friss hús. Kedvencünk az állati fehérjéből, avagy a húsból nyeri a szükséges energiát, vagyis minél több és minél természetesebb állapotú friss húsra van szüksége.

Sem a növényi eredetű fehérjéket, sem a szénhidrátokat nem tudják olyannyira hasznosítani és megemészteni, mint a friss húst. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ki kell zárnunk a kutya étrendjéből a szénhidrátokat, sőt! Mindössze annyit jelent, hogy a táplálkozás alappillére minden esetben a friss hús, amit egészséges és könnyedén emészthető szénhidrátok egészíthetnek – a hangsúly pedig a kiegészítésen van, ugyanis mennyiségükben soha nem vetekedhetnek a friss hússal.

3 szarvashiba, amit a gazdik elkövethetnek a kutya etetésével kapcsolatban

Az alábbi hibák nagyban befolyásolhatják kedvencünk egészségét, ugyanakkor odafigyeléssel könnyedén elkerülhetők.

  • Helytelenül etetjük, túletetjük a kutyát: Előfordulhat, ha bedőlünk könyörgő tekintetüknek, és nem számítjuk bele a nasizást a napi etetési mennyiségbe. Egy-egy harapásnyi étel is hatással lehet kedvencünk testsúlyára, és végső soron hízást eredményezhet. A túlsúly pedig melegágya számos egészségügyi probléma kialakulásának.
  • Olyan ételeket adunk a kutyának, ami nem neki való: Léteznek olyan tiltólistás élelmiszerek, amik egyenesen rossz hatással lehetnek kedvencünkre. Közéjük tartozik például az édesség, a xilit és egyéb édesítőszerek, a kávé és a koffein is.
  • Nem a megfelelő eledellel tápláljuk a kutyát: Az egészség az etetőtálnál kezdődik, így nem mindegy, mivel töltjük meg azt nap mint nap. Tartsuk szem előtt a kutya húsevő mivoltát, olvassuk el alaposan az összetevők listáját, igyekezzünk friss húsban gazdag alternatívát választani számára.

Milyen eledelt válasszunk húsevő kedvencünk számára?

Minél magasabb friss hústartalommal rendelkező, teljes értékű, egészséges eledelt. A legtöbb száraztápban a fehérje gyakran húslisztből, gabonafélékből és melléktermékekből áll, amelyek víz hozzáadása után, magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt nyerik el végső formájukat – nem más ez, mint az extrudáció folyamata, ami önmagában is kizárja a friss hústartalom lehetőségét, hiszen ellenkező esetben az extrudált táp tápszemei szétesnének.

Olvassuk hát el alaposan a kutyatáp összetevőinek listáját, az első helyen pedig mindig a friss húst keressük!

platinum

A PLATINUM száraztápok legalább 70% friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból, míg a nedves eledelek legalább 83% friss húsból/halból készülnek. Kizárólag egész hússzeletekből, vágóhídi hulladék és nyesedék nélkül. Teljes értékűek, a friss hús mellett minden összetevőjükkel a kutya egészségét szolgálják: hidegen sajtolt olajok, friss gyümölcsök és zöldségek, vitaminok egészítik ki az összetevői listát. Azonban nem csak a kimagasló hústartalmuk miatt felelnek meg a kutya igényeinek. Speciális FSG eljárással készülnek, víz hozzáadása nélkül, pusztán saját húslevükben. Ennek köszönhetően egészségesek és valóban ínycsiklandóak.

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...