Mit vigyünk magunkkal, ha kutyánkkal utazunk?

Végre itt a nyár, kitört a vakáció, és útra kelhetünk számtalan kalandra, fesztiválra, nyaralásra vagy túrára – természetesen kutyánkkal.

Az elmúlt évtizedben hihetetlen fejlődésen ment át a hazai kutyás turizmus. Már nem okoz gondot kutyabarát szállást, vendéglátóhelyet vagy rendezvényt találni – szinte bárhol az országban. A lehetőségek tárháza széles, ugyanakkor a legfontosabb szempont mindig az, hogy vajon a kutyánk hogy fogja érezni magát a nyaraláson?

Fontos, hogy csak olyan helyre utazzunk kutyánkkal, ahol számára is megfelelőek a körülmények, és gondoskodni tudunk arról, hogy tartalmas, neki is élvezetes programokban vehessen részt.

Egy zajos fesztivál vagy egy szálloda zárt világa nem minden kutyának leányálom. Gondoljuk át, hogy a kutyánk szemszögéből mi várható a nyaraláson, és ennek megfelelően döntsünk arról, hogy kutyánkkal vagy nélküle utazunk.

Utazzunk-e idős kutyával, és ha igen, hogyan tervezzük az utat?

Ha úgy döntünk, hogy kutyánkkal kelünk útra, akkor fontos, hogy az ő kényelméről is gondoskodjunk a nyaralás során!

Ha kutyánk rutinos utazó, akkor bizonyára tudjuk már a kötelező elemeket. A cikk végén összegyűjtött tételekkel ellenőrizhetjük, hogy mindent bepakoltunk-e! Ha viszont most vágunk bele a kutyás utazás kalandjába, érdemes lehet inkább biztosra menni.

Először is, mérjük fel a terepet!

Ha olyan helyre megyünk, ahol még nem jártunk, érdeklődjünk! A közösségi médiában több kutyás utazós csoport is van, ahol rengeteg információ elérhető az egyes helyekről, de kérdezhetünk is. Telefonáljunk oda a szállásra, és kérdezzük meg pontosan, hogy milyen elhelyezésre számíthatunk. Míg vannak kutyabarát szállások, ahol a fekhelytől a tálkáig mindent adnak, addig más helyeken a „háziállat bevihető” címke éppen csak ennyit tesz. Tisztázzuk a szállásadóval, szálláshellyel, hogy ők mit értenek a „kutyabarátság” alatt.

Mi az, ami a nyaralás alatt is legyen „otthonos”?

Az utazás a kutyánkkal nem csak nekünk lesz új, hanem neki is. Ezért igyekezzünk megtartani az otthoni dolgokból annyit, amennyit csak lehetséges. A stabilitás, a rutin, fontos a kutyáknak. Elképzelhető, hogy pár napba telik neki, mire átáll „nyaraló üzemmódba”. Készüljünk fel, hogy az otthon megszokott időben fog kelni, megéhezni és kedvet kapni a sétához.

A megszokott fekhely, takaró, alvós játék segít, hogy otthon érezze magát. De amit mindenképpen otthonról vigyünk, az az eledel. Az egyféle eledelen tartott kutyáknak akár hetekbe is telhet, míg átállnak egy másik étrendre. Ez a folyamat hasmenéssel, hányással, rendszertelen széklettel járhat – ezt szeretnénk elkerülni egy idegen helyen, a nyaralás alatt. Fontos tehát, hogy az eledelen ne változtassunk!

Ha nyersen etetünk, vagy otthon főzünk, érdeklődjünk a szálláshelyen, hogy megoldható-e ez. A friss nyers eledel jó alternatívája a nyers szárított eledel – de erre is időben érdemes áttérni, a balesetek megelőzése érdekében.

Egészségügy

A nyaralás kutyánkkal az egyik legjobb dolog az életben, de sajnos, itt is történhetnek balesetek. Indulás előtt érdeklődjünk a környék állatorvosi ellátásáról, ügyeleti rendjéről. Az otthon szedett gyógyszerekből legyen nálunk annyi, amennyi kitart a nyaralás végéig. Ne feledkezzünk meg a külső élősködők elleni védelemről – egyes gyógyszeres termékek, védőoltások nem azonnal fejtik ki a hatásukat, ezért ne hagyjuk az utolsó pillanatra az alkalmazásukat. (Ha külföldre utazunk, az utazás előtt legalább egy hónappal keressük fel az állatorvost!)

Lista a kötelező kellékekről:
  • oltási könyv
  • gyógyszerek, elsősegély doboz
  • fekhely / takaró / szobakennel / box
  • utazáshoz biztonságos box vagy biztonsági öv
  • szájkosár – tömegközlekedésen, balatoni hajókon, stb. közelező!
  • kutyánk megszokott eledele
  • vizes és eledeles tálka
  • úti kulacs / itató
  • kedvenc játék
  • nasi, akár tréning falatok is – számos új helyzetbe kerülünk együtt
  • higiéniai zacsi
  • nap elleni védelem
  • hűtőmatrac / hűtőmellény
  • egy kisebb törölköző

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Agostino Toselli: https://www.pexels.com/photo/man-in-blue-dress-shirt-carrying-brown-and-black-long-coated-dog-4060404/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...