Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan sétáljunk a nagy nyári melegben?

Végre beköszöntött a nyári kánikula, és vele a szabadságok, nyaralások ideje is. Kicsit szabadabb az időbeosztás, nem kell feltétlenül a reggeli és esti sétákra szorítkoznunk a kutyánkkal töltött idő tekintetében. De mi a helyzet a hőséggel? Hogyan érdemes ilyenkor sétálni, közös programot szervezni?

A válasz erre leginkább az, hogy sehogy. A nyári hőségben a déli órákban lehetőleg ne szervezzünk szabadtéri programot a kutyánkkal. Maga a magas hőmérséklet is komoly veszélyforrás, amely hőgutát okozhat. Idősebb vagy elhízott kutyák esetében pedig feleslegesen terheli a szívet, és súlyos következményei lehetnek. A forró aszfalt megégetheti, lehorzsolhatja a kutya tappancsát.

Fontos: Idős kutyák esetében fokozottan figyeljünk a sétáknál, akkkor is, ha még nincs kánikula, vagy kifejezetten nyári strandidő. Ha lassabban jön, liheg, álljunk meg és azonnal vonuljunk árnyékos helyre, kezdjük őt hűteni. Mindig legyen nálunk friss víz, és ha úgy érezzük, hűtőmellénnyel, hűtőkendővel segítsünk a szervezetének a meleggel szemben.

Nyári melegben az aszfalt akár 60 °C-os hőmérsékletű is lehet! Az aszfaltból sugárzó hő miatt a talaj közelében a levegő jóval forróbb lehet, mint amilyennek mi érezzük! Ne tegyük ki a kutyánkat ilyen hőségnek, mert komolyan veszélybe sodorhatjuk az egészségét!

Gyors és egyszerű tipp, hogy ellenőrizd, nem túl forró-e az aszfalt

Az hőség mellett az erős UV-sugárzás is veszélyes nyáron. A kutyák ugyanúgy leéghetnek, napszúrást vagy bőrrákot is kaphatnak, ahogy mi, emberek.

Kutyameleg – Hogyan védjük kutyánkat a hőség ellen?

A címben megfogalmazott kérdésre a válasz tehát az, hogy a nyári hőségben, a legmelegebb órákban ildomos teljesen elkerülni a kint tartózkodást. Vonuljunk árnyékba, és várjuk meg a késő délutáni órákat, mileőtt útra kelnénk. Ez igaz a vízparti programok esetében is. Ha nem tudjuk biztosítani kutyánk számára az árnyékos, hűvos helyet, ahova elvonulhat, akkor a víz hűsítő ereje sem elég ahhoz, hogy biztonságosnak nevezzük a kinti programot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Matheus Bertelli: https://www.pexels.com/photo/person-holding-black-and-tan-dog-2376996/

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...