Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi legyen az elsősegély csomagban utazáskor?

Pár napra elutazunk a kutyánkkal, vagy éppen az éves nyaralás előtt állunk? Fontos, hogy a saját bevált elsősegély csomagunk mellett a kutyánk számára is összeállítsunk egy kisebb vészhelyzeti csomagot, amelyet baj esetén könnyen elővehetünk.

Mi történhet egy nyaralás alatt?

Nyaralás alatt gyakoriak a különböző gyomor- és emésztőrendszeri panaszok, például a hasmenés, hányás, hígabb széklet, puffadás. Ezek oka lehet az utazás, a környezetváltozás okozta izgalom, de a felborult napirend is. Ha az otthon megszokott étel mellé esetleg új ételek kerülnek fel az étlapra, szintén okozhat enyhébb panaszokat, ahogy a strandolás közben benyelt víz, vagy a parton felevett „akármi” is.

Történhetnek balesetek, melyek apróbb sérülésekkel járnak. Ezek között a talp sérülései vezetik talán a listát, de a megerőltetés vagy a fokozott fizikai aktivitás is okozhat fájdalmas panaszokat.

Fontos megemlíteni az allergiás problémákat, melyek nyáron csípések, virágpor, pollen, környezeti por, külső élősködők stb. képében fenyegetik kedvenceinket.

Végül, de nem utolsósorban, ki kell térni a külföldön előforduló külső élősködőkre is. Itt a teendő még itthon vár ránk: keressük fel az állatorvost a kiutazás előtt és gondoskodjunk a célországban található külső élősködők elleni védelemről kedvencünk számára. A tőlünk délebbre fekvő országokban a szívférgesség veszélye fokozott, míg a mediterrán országokban és azoktól délebbre a leishmaniózis fenyegeti kutyáinkat. Kérjük az állatorvos tanácsát a két, akár halálos, betegség elleni védekezéshez.

Mi legyen az elsősegély csomagban?
  • fertőtlenítő, sebkezelő oldat (Betadine)
  • steril kötszerek (mullpólya, mull-lap, géz, leukoplast, copoly)
  • lázmérő (állatpatikában kapható)
  • Bolus adstringens vagy széntabletta
  • lázcsillapító, fájdalomcsillapító (állatorvos által javasolt, az ajánlott dózisban) tabletta vagy szuszpenzió
  • olló – a kötszerek vágásához
  • antibakteriális kenőcs sebkezelésre
  • csípések kezelésére gyulladáscsökkentő kenőcs
  • allergia esetén antihisztamin (állatorvos javallatára)
  • kullancskiszedő csipesz
Jó tanács: A gyógyszerek adagolását írjuk rá a csomagolásra, így nem tévesztjük el.

Ne feledkezzünk el a kutya állandóan szedett vagy alkalmanként szükséges gyógyszereiről sem, ebből legyen nálunk elég.

Talán elsőre nem gondolnánk, de az úti elsősegély csomagban, ugyanúgy, ahogy az otthoniban is, legyen steril gumikesztyű illetve szájszíj. Ezek a saját védelmünkre szolgálnak, és az esetleg sokkos, sérült kutya ellátása során szükségesek lehetnek, ha gyors segítségre van szükség, amíg elérünk a legközelebbi állatorvosig.

Ne feledkezzünk meg a higiéniáról! A sebellátás előtt fertőtlenítsük a kezünket. Ehhez legyen a csomagban alkoholos kézfertőtlenítő.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels: Photo by Roger Brown from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...