Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Állateledelekben használják fel a felesleges bálnahúst Japánban

Japánban egyre csökken a kereskedelem a bálnahús iránt, a felesleges húskészletet állateledelekben használják fel.

Sok országhoz hasonlóan a koronavírus járvány miatt Japán gazdasága is visszaesett. A bálnavadászatot a világjárvány mellett azonban a kereslet csökkenése is sújtja. A kormány közel 40 millió dollárt költött a hanyatló iparág támogatására.  Az iparág annyira kétségbeesetten próbálja eladni a bálnahúst, hogy elkezdték állateledelekben használni és hatalmas árengedményeket adnak a vásárlóknak.

Egyetlen bálnavadász cég maradt

Japán korábban tagja volt a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC), amely megtiltotta, hogy kereskedelmi céllal bálnákat öljenek. Egy kiskapu azonban nyitva maradt, kisszámú vadászati kvótát továbbra is engedélyeztek a tradicionálisan bálnavadászatból élő őslakosoknak és tudományos célú kutatásokra.  Norvégia és Izland egyáltalán nem fogadta el ezt a moratóriumot, Japán pedig a tudományos kutatási kvótákkal kezdett el trükközni. Miután ez kiderült, ki is léptek az IWC-ből, azóta újra folytatják a bálnák kereskedelmi célú vadászatát.

Csökkenő kereslet, növekvő húskészlet

Az egyetlen megmaradt bálnavadász cégnek egyáltalán nem megy jól az üzlet. Elemzések szerint sokkal kevesebb bálnát fognak ki, mégis egyre nőnek a húskészletek. A felesleges húst pedig állateledelekben, kisállat csemegékben és táplálékkiegészítőkben használják fel. Az elmúlt két évben 40 százalékkal csökkent az ország készlete, mégsem tudják eladni.

A kutyák bálnahússal etetése nem tradíció

Az Animal Liberator nevű japán civil szervezet több mint 60 olyan terméket fedezett fel, amelyeket macskák és kutyák számára forgalmaznak. Ezek között vannak állateledelek, rágcsák, szárított húsok. Japán többek között azzal indokolta a kereskedelmi célú bálnavadászat újraindítását, hogy ez a hagyományaik része. Az állatvédők azonban felhívták rá a figyelmet, hogy a kutyák és macskák bálnahússal való etetése egyáltalán nem hagyomány. A bálnák vadászata semmilyen körülmények között nem indokolt, hiszen óriási kárt okoz az óceánok ökoszisztémájában és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet töltenek be.

Reménykedésre ad okot, hogy a bálnavadászati iparág állami támogatása és finanszírozása a kormány tájékoztatása szerint hamarosan meg fog szűnni. A csökkenő kereslet miatt a bálnavadászati cég bizonyára nem fog tudni talpon maradni támogatás nélkül.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Animal Welfare Institute

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...