Várandósság és a kutyák – mire figyeljünk?

Szerencsére ma már elavult nézet, hogy a várandósság alatt ódzkodni kell a háziállatoktól. Az sem igaz, hogy a kedvencek veszélyeztetnék a kismamát vagy a magzatot. Mégis gyakran hallhatjuk jóakaró ismerősöktől, hogy a kutyának, macskának „mennie kell ám majd, ha jön a baba”. Bár a tudomány mai állása szerint semmi okunk az aggodalomra, mégis bogarat ültethetnek a fülünkbe.

Várandósság és a kutyák – potenciális veszélyek

A kutyák és a várandósság kapcsán legtöbben a fertőzésekre gondolhatnak, amikor a kismamát a kutyáktól féltik. Egy megfelelő higiéniát tartó háztartásban azonban semmi ok az aggodalomra. Ahogy eddig nem kaptunk el semmit a kutyánktól, úgy a babavárás alatt sem nő ennek a kockázata. Fontos a rendszeres kézmosás, a lakás és a kutya higiéniájának megtartása, a külső élősködők elleni védelem megfelelő megválasztása – de ezt eddig is tudtuk.

Reálisabb veszély az, hogy a kutya esetleg sérülést okoz a kismamának. Például, egy heves, nagytestű kutya nekiugrik a pocaknak vagy feldönt. Várandósság ide vagy oda, ez egyébként sem kívánatos viselkedés, hiszen bármely élethelyzetben balesetveszélyes lehet. Ha eddig nem zavart, akkor most érdemes odafigyelni, és türelmesen, pozitív módszerekkel megtanítani a kutyádnak, hogy ne ugráljon fel rád.

Toxoplazmózis

Sajnos még mindig sokan aggódnak a kutyák és a toxoplazmózis miatt. A kutyák ezt a betegséget nem terjesztik, tipikusan macskák által terjesztett kórokozóról van szó. Ennek ellenére nem szükséges a cicákat utcára tenni vagy elajándékozni várandósság esetén! A toxoplazmózis fertőzés esélye ugyanis minimális, és az alapvető higiéniai követelmények betartása mellett megelőzhető. Bővebb információ az alábbi videóban: Zállatorvos – Toxoplazmózis

Nyersetetés és várandósság

A várandósság alatt fokozott kockázatot jelent bizonyos nyers élelmiszerekkel való érintkezés. A nyers húsok olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek veszélyeztethetik a kismama és a magzat egészségét. Különösen a nyers halak és tenger gyümölcsei esetében fokozott az ételmérgezés kockázata. Ezért ezek az ételek (carpaccio, szusi, tatár beefsteak, nyers steak stb.) tiltólistásak a kismamák számára.

Ha várandós vagy és nyersen etetsz, fokozottan figyelj az élelmiszer higiéniára! Használj külön eszközöket a kutya eledelének összeállítására, és a nyers hús, hal és tojás feldolgozása után alaposan fertőtlenítsd a pultot, az eszközöket és moss kezet! Ezt egyébként is így kell csinálni, és nem jár nagyobb kockázattal, mint ha a családnak főznénk nyers alapanyagokból.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.femibion.com/hu_HU/korai-varandossag/szusi-sajt-alkohol.html; https://miluklub.hu/tudastar/cikk/terhesseg-es-haziallatok-macska-tr2, Kép: Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...