Kutyabarát takarítás a koronavírus idején

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje!

Felelős gazdiként a takarítószerek megválogatásában is fontos, hogy odafigyeljünk kedvenceinkre. A kereskedelmi forgalomban kapható takarítószerek ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek belélegezve vagy benyelve egészségkárosodást okozhatnak nekik. Ezek a vegyszerek nem csak háziállatainknak okozhatnak gondot, szembe, szájba, nyálkahártyára kerülve az emberekre nézve is veszélyesek, viszont körültekintő használat mellett kevés esélye van, hogy erre sor kerüljön. A kutyabarát takarítás alapszabálya, hogy igyekezzünk kerülni maró, lúgos és egyéb agresszív szereket, helyettük használjunk inkább kíméletes, organikus tisztítószereket. Amelyik szerre rá van írva, hogy gyermekektől távol tartandó, azt tartsuk távol a kutyánktól is! 

Házi készítésű formulákkal, valamint ecettel, szódabikarbónával és mosódióval rengeteg vegyszert helyettesíthetünk. A lakásunk fertőtlenítésére azonban ezek a szerek sajnos nem alkalmasak. A COVID-19 koronavírus elleni védekezés keretében a szakértő szervezetek a lakásunk és a környezetünk körültekintő fertőtlenítését javasolják – most több kell, mint egy frissítő takarítás!

Melyik takarítószerek hatékonyak a koronavírus ellen?

A közhiedelemmel ellentétben a vodka és a házi pálinka sem hatékony a koronavírussal szemben.

„A kísérletek arra mutatnak rá, hogy a 70 százalékos etanol, csakúgy, mint a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) néhány percen (1-5) belül elpusztítja a különböző felületeken megtapadt vírusokat.  A 0,1 százalékos hypo-oldat a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hypo (általában 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg.” – írja a medicalonline.hu.

A leghatékonyabbnak a klórtartalmú szerek, úgy mint a fehérítő és a hipó bizonyulnak, ha koronavírus elleni fertőtlenítésről van szó. Ezek kiegészítéseként javasolja az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) a magas alkoholtartalmú szerekkel való fertőtlenítést.

Ezek a szerek azonban távolról sem tekinthetők veszélytelennek. Az alkohol, a hipó, a fehérítők és az ezeket megfelelő koncentrációban tartalmazó szerek maró hatásúak. Akár az emberi bőrrel érintkezve is súlyos égési sérüléseket okozhatnak, belélegezve vagy lenyelve pedig légzési nehézséget, légcsőkárosodást okozhatnak.

A jelenlegi információk szerint a szappanos víz – legalább 30 másodperces behatási idő mellett – hatékonyan használható a koronavírus ellen. A fenti készítményekhez képest ez viszonylag kíméletes megoldás. Kutyánk tálkájának, játékainak tisztítására mindenesetre alkalmasabb, mint a hipó. Fontos, hogy a tisztítószert alaposan öblítsük le!

Nagyon fontos, hogy figyeljünk kedvenceinkre!

Pár alapszabály:
  • A takarítószereket tartsuk elzárva! Sem gyermekek, sem kedvenceink ne férhessenek hozzájuk!
  • Ne engedjük, hogy kedvencünk a fertőtlenített padlóról egyen vagy a fertőtlenített felületeket nyalogassa!
  • Ha kutyánk tárgyait fertőtlenítjük, alaposan öblítsük le őket, mielőtt játszani engedjük vele.
  • Soha ne használjunk maró, lúgos, veszélyes anyagot kutyánk talpának vagy szőrének fertőtlenítésére! Az egyszerű, szappanos vagy kutyasamponos vízzel legalább 30 másodpercig mossuk a tappancsokat, majd öblítsük le alaposan!
  • Tartsuk távol kedvenceinket, ha veszélyes anyagokkal takarítunk! Ne engedjük, hogy belélegezzék a gőzt vagy belenyaljanak a felmosóvízbe, stb.
  • Fertőtlenítés után szellőztessünk, hogy a vegyszerek szaga és a maró gőzök mielőbb eltávozzanak a lakásból!

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Ha kérdésed van a hatékony takarítószerekről, tájékozódj hiteles forrásból. A kutyák és más háziállatok számára biztonságos takarítószerekről kérdezd meg az állatorvost!
Forrás: The Bark, Medicalonline.hu; Kép: pexels.

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...