Saját KB bal
Saját KB jobb
Francesco Ungaro fotója a Pexels oldaláról

Tavaly Dél-Afrikában 451 orrszarvút öltek meg orvvadászok

Dél-Afrikában 2021-ben összesen 451 orrszarvú halt meg orvvadászok fegyverei által. Ez jóval több, mint a 2020-as adat.

Dél-Afrikában 2007 óta több mint 9000 orrszarvú lett áldozata az orvvadászok tevékenységének és a nemzetközi fekete kereskedelemnek. Az International Rhino Foundation (IRF – Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány) adatai szerint 2014-től egészen 2020-ig folyamatosan csökkent az orvvadászok által elejtett orrszarvúak száma, ám 2021-ben a tendencia sajnos megváltozott.

2020-ban összesen 327 egyedet öltek meg, ez a szám 2021-ben már 451-re növekedett. 327 állatot kormányzati rezervátumokban öltek meg, 124-et pedig magánterületeken.  A szakértők egyetértenek abban, hogy a csökkenést elősegítette a koronavírus járvány miatt bevezetett utazási korlátozások. A növekedést pedig elsősorban ezek lazításának, feloldásának tudják be.

Két hét alatt 24 áldozat

Az IRF szerint a dél-afrikai adatok szerint december elején riasztóan megnőtt az orvvadászat a térségben. Mindössze két hét alatt 24 orrszarvú tetemet találtak az ország különböző természetvédelmi területein és parkjaiban. A 2021-es csökkenés a járványon kívül annak is köszönhető volt,  hogy a Kruger Nemzeti Parkban a hatóságok szoros együttműködésének köszönhetően megnövekedett az orvvadászat miatti letartóztatások száma. Az adatok azonban így is aggodalomra adnak okot.

A világ legnagyobb orrszarvú populációjának otthont adó Kruger-ben 2011 óta 75 százalékkal csökkent az orrszarvúak száma. A 2011-es több mint 11 000 példányhoz képest mindössze 2 607 fehér és 202 fekete orrszarvú maradt a parkban.

Cselekvésre szólítják fel a kormányt

Az IRF szerint a turizmus csökkenése és az ebből eredő gazdasági károk miatt Dél-Afrikában újra egyre nagyobb méreteket fog ölteni az illegális orvvadászat. Ezért arra kérik a kormányt, hogy növeljék a védelmi és megfigyelési tevékenységet minden parkban, és küzdjenek hatékonyan a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Fontos, hogy a bűnszervezetek vezetőit gyorsított büntetőeljárás alá vonják, és elrettentő ítéleteket szabjanak ki.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iol

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...