Saját KB bal
Saját KB jobb

Téli kutyatár – Avagy, mi kell a kutyahidegben?

Összegyűjtöttük nektek, hogy mi kell a kutyának ebben a kutyahidegben!

Meleg kabát

Míg a nagytestű, sűrű bundájú ebek számára most jött csak el a jó idő, addig mások éppenséggel nem erre a klímára vannak berendezkedve. Természetes dús, többrétegű szőrzet híján kénytelenek vagyunk a civilizáció áldásait igénybe venni.

Érdemes lehet egy kis extra védelem, ha a kutyánk: 

  • vékony testalkatú, rövid szőrzettel
  • idős
  • közel van a földhöz (kistestű vagy rövid lábú)
  • kistestű, esetleg mini
  • láthatóan zavarja a hideg, nem érzi jól magát odakint
Honnan tudhatod, hogy a kutyád fázik? Cikkünkből kiderül: Kutyasétáltatás télen: mikor van túl hideg?

A kabátok, pulcsik, aláöltözők széles választékában könnyű elveszni. Figyeljünk, hogy a választott ruhadarab jó minőségű (egy szezon után nem kerül a szemétre) és méretben megfelelő legyen. Valamint a kutyánk és az időjárás által szabott igényeknek is megfeleljen.

Erről bővebben korábban írtunk: Hogyan válasszunk kutyaruhát, kutyakabátot? 
Mancsbalzsam

Télen a bőrünk kiszárad, ajkunk kicserepesedik, kezünk kipirosodik. Folyamatos hidratálásra van szükség, hogy ne repedezzen be, sebesedjen ki a hidegnek kitett bőr. Ez a jelenség gyakran a kutyákat sem kíméli. Talppárnáik télen ki vannak téve a hidegnek, sós, latyakos burkolatnak, fagyos talajnak. Ennek következtében könnyen kiszáradhatnak és apróbb sérülések jelenhetnek meg rajtuk, ami fájdalmas és nehezen gyógyul.

Egy jó mancsbalzsam csodákra képes. Megvédi a talpak bőrét a kiszáradástól és ezzel megelőzhetőek a sérülések, a tappancsok berepedezése.

Jó tanács: ha olyan helyen sétálunk, ahol az utakon rendszeresen alkalmaznak kémiai fagymentesítést („sózás”), érdemes lehet kutyacipőt beszerezni.

Meleg ágyikó

Télen a kutyáink is igénylik a bélelt, meleg zugot, különösen, ha sok időt töltünk együtt a szabadban. A nyári fekhelyhez képest érdemes téliesíteni, akár egy meleg párna vagy takaró beszerzésével. Figyeljünk, hogy a padlón esetleg hűvösebb lehet – hőszigetelő szőnyeggel vagy polifoammal gondoskodhatunk róla, hogy kedvencünk ne fázzon fel. Ezzel peig sokat tehetünk a későbbi ízületi problémák megelőzéséért.

Benti játékok

Míg sok kutya kedveli a téli hónapokat és a bandázást a hóban, vannak, akik nem szeretnek vagy egészségügyi okokból nem tölthetnek túl sok időt a kutyahidegben. A legzordabb, zimankós napok is gyorsabban telnek azonban pár logikai vagy egyéb foglalkoztató játékkal. Választhatunk puzzle, szaglászós, szimat vagy tölthető játékok közül, de akár otthoni agility vagy hoopers pályát is készíthetünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist Instagram; Kép: Photo by Alissa Nabiullina from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...