Saját KB bal
Saját KB jobb

Különleges kutyás sport: a hoopers

Szerencsére ma már számos sport közül választhatjuk ki a kutyánk és a saját igényeinknek leginkább megfelelőt. Az alábbiakban egy viszonylag új sport, a hoopers kerül bemutatásra. Elöljáróban annyit, hogy ez nem (csak) a profik sportja. Szinte bármilyen méretű, korú és ügyességű kutya és gazdi megtalálhatja benne magát, ugyanakkor folyamatos fejlődési lehetőséget nyújt.

Mi is az a hoopers?

Egy kutyás sport, amelyet elsőre talán az agilityhez lehetne hasonlítani. A feladat ugyanis hasonló: a kutya egy zárt pályán, a gazdi irányítása alapján teljesíti az akadályokat. A különbség azonban, hogy az agilityvel szemben a hoopers pályán nincsenek ugróakadályok és hirtelen éles fordulók sem. Ez pedig kíméletesebb az ízületeknek, a sérülések veszélye is jóval kisebb, mint az agility esetében.

Kinek való?

Ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy a hoopers-t azok a kutyák is űzhetik, akik az agilityhez túl sérülékenyek, esetleg olyan bántalmakkal vagy kockázatokkal élnek, amelyekkel az agility veszélyes lenne. Mire gondolunk? Ízületi problémák, diszplázia hajlam, gerincbántalmak (hosszú gerinc), idős kor, mozgásszervi betegségek stb.

További előny az agilityhez képest, hogy a hoopers akadályok nem kerülnek vagyonokba, és többségük akár otthon is elkészíthető. Ahogy a videón is látszik, a kezdő gyakorláshoz a helyigény nem túl nagy.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs benne kihívás vagy perspektíva! A hoopers ugyanúgy gyakorolható és fejleszthető, mint szinte bármelyik kutyás sport, és akár versenyezni is lehet benne.

Ha nincsenek ilyen ambícióink, akkor is remek választás, ha szeretnénk fejleszteni a kutyánkkal való kommunikációt, együtt mozogni és élményeket szerezni. A hoopers szuper testmozgás, emellett mentálisan is fárasztó a kutyák számára. Érdemes lehet belevágni akár idősebb korú ebekkel is, hiszen az új ismeretek, a tanulás segít megőrizni a mentális frissességet, a testmozgás eme veszélytelen formája pedig fitten tart.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thepawpost.co.uk/fun-stuff/what-is-canine-hoopers-and-how-can-it-help-your-dog/; http://www.hoopershungary.hu/kinek-miert-mikor-hol-part_1/; Videó: https://www.youtube.com/channel/UCp1z5eoTrKMNrVaDXR8uHGg Kép: Photo by Helena Lopes from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...