Saját KB bal
Saját KB jobb

4 lépés a kutyák kullancsok elleni védelméért

Az őszi, enyhébb idő a kullancsok igazi kedvence. Ráadásul ilyenkor mi is szívesebben vagyunk a természetben, indulunk hosszabb sétákra és kirándulásokra kutyáinkkal, mint a forró nyári napokon. Hogy ez ne okozzon problémát és komoly egészségügyi kockázatot, összegyűjtöttünk öt tanácsot, mellyel kedvencünket megvédhetjük a kullancsoktól – és ezzel együtt nagyobb biztonságban tudhatjuk a közös őszi kalandok során.

Óvakodjunk a magas fűtől, csalitostól

Gyakori tévhit, hogy a kullancsok a fák ágairól ugranak a gyanútlan emberre vagy kutyára. Holott jellemzően alulról, az aljnövényzetből kúsznak fel. Bár nem kizárólag magasra nőtt aljnövényzetben élnek kullancsok, mégis ott a legnagyobb kockázata a találkozásnak. Az erdőt, mezőt járva maradjunk az ösvényen és kerüljük a magasra nőtt füvet, gazt. Ezzel csökkenthető a csípés esélye.

Kertben, parkban is óvatosan!

Bár a kullancsokat a természetjáráshoz társítjuk, kutyánk akár otthon a kertben, vagy a parkban is összeszedheti őket. Ezért törekedjünk, hogy lehetőleg kullancsmentes otthoni környezetet teremtsünk és tartsuk kordában az aljnövényzetet. Egyébként pedig ügyeljünk rá, hogy kutyánk lehetőség szerint ne gázoljon bele a magas fűbe, hanem maradjon a nyírt, gondozott területen.

Séta után jöhet az átvizsgálás

Sajnos a legnagyobb körültekintés mellett sem lehetünk biztosak benne, hogy a séta során kutyánk nem szedett össze kullancsot. Hogy megbizonyosodjunk róla, hogy kedvencünk kullancsmentes, minden séta után alaposan vizsgáljuk át a bundáját. Ne feledkezzünk meg a lábujjak közéről, a fül belsejéről és egyéb rejtett zugokról sem. A növekedés irányával megegyezően és ellentétesen is fésüljük át a szőrt!

Fordítsunk figyelmet a megfelelő védekezésre

A fenti tanácsok körültekintő betartása mellett sem lehetünk biztosak abban, hogy kutyánk kullancsmentes marad. Ezért fontos, hogy megfelelő külső élősködők elleni készítménnyel védjük őt egész évben.

A rendkívül széles választékból ma már minden kutya – gazdi páros megtalálhatja a számára megfelelő készítményt az állatorvos segítségével.

Ha a hosszan tartó védelem és az egyszerű alkalmazhatóság a legfontosabb, akkor a Foresto® gyógyszeres nyakörv jó választás lehet. A Foresto® egy hosszú hatóidejű készítmény a piacon. Felhelyezést követően akár 8 hónapon keresztül hat, ezzel fokozza kedvencünk védelmét a kullancsok és más külső élősködők ellen.


Támogatott tartalom (X).
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/kullancsok/kullancs-megelozese-kutyaknal-6-tipp-hogyan-tarthatja-kutyajat-kullancsmentesen/; Indexkép: Photo by Zen Chung from Pexels
PM-HU-21-0211
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...