Saját KB bal
Saját KB jobb

Elindult az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője

Mobil ivartalanító állomás kezdte meg működését a Felzárkózó Települések programban érintett falvakban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított Felelős állattartás program során a nem kívánatos szaporulat megelőzésére a legszegényebb településeken tartott kutyák helyben történő ivartalanítására is lehetőség nyílik.

A térítésmentes ellátás keretében egyúttal kombinált oltást és az azonosításukhoz szükséges chipet is megkapják az ellátásra behozott kutyák. A programot és a mobil rendelőt 2021. október 19-én egy sajtónyilvános szakmai eseményen mutatta be Tiszaburán a Szeretetszolgálat, valamint állategészségügyi szakemberek. Az eseményen jelen volt Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos és Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért felelős miniszteri biztos is.

A legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és azonosításra alkalmas chippel ellátva, a kerítés nélküli porták miatt folyamatos problémát jelent az ellátatlan szaporulat, ami közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelent. Több településen az iskolai késések hátterében is az áll, hogy a gyerekek az utcában kóborló kutyák miatt várakoznak.

máltai

A Felelős állattartás programot a legnagyobb állatvédelmi szervezetekkel és az érintett hivatalokkal együttműködve kezdeményezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program során a településeken kóborló kutyákat beazonosítják, gazdáik kérésére térítésmentesen ivartalanítják, ezzel egyidejűleg az állatok megkapják a szükséges védőoltásokat és féregtelenítést, valamint az azonosíthatóságukhoz szükséges chipet is, adataikat pedig a központi nyilvántartásban rögzítik.

máltai

A Felelős állattartás programban eddig több mint 800 kutya ivartalanítására és 250 eb örökbeadására került sor, mindezzel párhuzamosan a szemléletformálásra is nagy a hangsúlyt fektetnek a településeken dolgozó karitatív szervezetek munkatársai.

máltai

A program új szakaszába lép az első mobil ivartalanító állomás átadásával, amely a Felzárkózó Települések programban résztvevő bármely faluban beavatkozásra készen tud megjelenni. Az elmúlt hetekben 10 helyszínen sikeresen zajlott a próbaüzem, a gazdák szívesen vitték kutyáikat ivartalanítani.

máltai

A mobil állatorvosi ellátás a tervek szerint hetente két helyszínre megy el előzetes igényfelmérés után, egy alkalommal átlagosan 20 kutyát tudnak helyben kezelni.

Fotók: Majoros Árpád Csaba / Máltai Szeretetszolgálat

Forrás: Máltai Szeretetszolgálat

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...