Kutyával a strandra! Mi legyen a táskában?

Végre, itt a nyár és a várva várt jó idő. Sokan indulnak ilyenkor a strandra, és a hazai kutyás strandok egyre több helyen várják a gazdikat kedvenceikkel együtt.

Akár itthon, valamelyik tó partján, akár a tengerparton strandolunk kutyánkkal, jó, ha pár dolgot nekik is bedobunk a strandtáskába. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, és kategorizáltuk is őket: az elengedhetetlen csoportba azok a felszerelések kerültek, amelyekre szigorúan véve szükségünk van, ha kutyánkat is visszük a strandra. A hasznos címke alá soroltuk azokat a kellékeket, amelyek nélkül lehet strandolni, de egyes kutyák számára nagyobb kényelmet, biztonságot adhatnak. Míg a móka alatt pár olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amelyek – tapasztalataink szerint – egy kis plusz örömet csempésznek az életbe.

Elengedhetetlen

Avagy, ezek nélkül ne menj strandra a kutyáddal:

  • víz és itatótál
  • oltási könyv
  • higiéniai zacskó
  • nyakörv/hám és póráz

Ezek olyan alapvető felszerelések, amelyek amúgy is szinte mindig nálunk vannak, és igen, a strandra menet is kapjuk fel őket.

Hasznos

Nem árt, ha van nálunk törölköző, pár jutalomfalat és egy sátor vagy árnyékot biztosító alkalmatosság, amely alatt mi és a kutyánk is pihenhet. Ne tegyük ki kutyánkat közvetlen tűző napfénynek, legfeljebb addig, amíg a vízben játszunk. Utána igyekezzünk árnyékos helyet keresni, vagy ilyen lehetőség híján gondoskodjunk magunk erről.

Aranyszabály, hogy kerüljük a legmelegebb órákat, és lehetőleg inkább reggel vagy késő délután menjünk a strandra.

Különösen az idősebb, túlsúlyos, szív- és keringési problémákkal küzdő illetve a rövid orrú fajták esetében gondoskodjunk róla, hogy ne melegedjenek túl. A hőguta nem játék, és nekünk, gazdiknak kell odafigyelni, hogy időben leállítsuk a túl heves játékot vagy behívjuk kutyánkat a tűző napról.

A hűtőmellény vagy hűtőmatrac (vízzel hűthető vagy zselés, nem jégakkus változat) is jól jöhet, ha kutyánk hajlamos a túlhevülésre. Szükség esetén egy vékonyabb vizes törölköző is megteszi.

Úszómellény, mentőmellény – tengeren, hajón, vízi sporteszközön mindenképpen, egyéb esetben minden gazdi eldöntheti, hogy kutyája úszótehetsége és a vízviszonyok indokolják-e a mellény viselését. Ez is olyan felszerelés, ami addig jó, amíg nincs rá szükség. Sajnos minden évben több kutya fullad vízbe hazánkban is, ezért nem árt az óvatosság. Különösen a kölyök, idős, beteg, rövid orrú (mopsz, bulldog, stb.) és a kezdő úszók számára ajánlott.

Naptej – sajnos a napégés és a bőrrák a kutyákat sem kíméli. A világos bőrű és szőrű kutyák, illetve a rövid, gyér szőrű, kopasz fajták könnyen leéghetnek. A fényvédelemmel kapcsolatban olvasd el korábbi cikkünket:

Kutyák, bőrrák, fényvédelem

Hosszú póráz – vannak kutyák, akik új helyen, szokatlan környezetben vagy sok ember és más kutya között elkalandoznak, esetleg zavarba jönnek, megijednek. A saját kutyánk és mások érdekében vigyünk magunkkal egy hosszú pórázt, mellyel szabadon mozoghat, de biztonságban tudhatjuk.

Kutyatörölköző – szuper, nagy nedvszívó képességű anyagból készült speciális törölköző, mellyel gyorsan és könnyen száríthatjuk meg a kutyánkat.

Móka

Kétéltű játékok – ha kedvencünk szeret labdázni, érdemes beszerezni olyan labdákat, amelyek fennmaradnak a vízen, de nem szívják meg magukat. Hasonló a helyzet a frizbivel is. Léteznek kifejezetten strandra készült verziók, melyeket a kutya észrevesz és úgy tud kihozni, hogy közben nem nyel vizet.

Strandlabda – nagyobb és puha szárazföldi labda, kergetéshez vagy apportírozáshoz. Nem okoz sérülést akkor sem, ha véletlenül eltalálunk valakit.

SUP deszka – a kutyás állószörf sok kutya és gazdi számára jelent sportot és kikapcsolódást. A felfújható deszkán evezés remek móka, és szerencsére több hazai kutyás strandon van lehetőség kipróbálni.

Mi az, ami nélkül Ti soha nem indulnátok el a strandra? Osszátok meg kommentben! 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Tatiana LM from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...