Anastasia Gepp képe a Pixabay -en.

19 kamionnyi hulladék gyűlt össze a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő területről nagyjából 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállítottak el tavaly ősszel. Ez a becsült mennyiség sokszorosa volt.

A Tisztítsuk meg az országot! program keretén belül a szemetet a Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből szedték össze és szállították el. A hulladék nagy része illegális szemétlerakásból származik, melynek oka a lakott területek közelsége.

A szemét összetétele

A szemét nagy része építési hulladék volt, ez az összes szemét 70 százalékát tette ki. A második legnépszerűbb szemét a gumiabroncs, ebből 240 köbmétert sikerült összegyűjteni az erdőkből. A harmadik helyen az szilárd ipari lom végzett, ezek az elromlott vagy csak megunt, kidobott kis háztartási készülékek, berendezések. Az ilyen jellegű hulladékból 183 köbmétert szállítottak el.  Kommunális hulladékból 66 köbmétert gyűjtöttek össze.

Veszélyes hulladékot is találtak

Az erdészek 4 köbméter palát is találtak eldobva, mely az azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül. Olyan szeméthalmokra is bukkantak a munkálatok során, melyeket már teljesen benőtt a növényzet, tehát évek ott hevernek.

Nem számítottak ennyire

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált programba kapcsolódva a Pilisi Parkerdő előzetesen a ténylegesnek töredékére, 570 köbméterre becsülte az illegális hulladék mennyiségét. Az illegális szemétlerakók ellen nagyon nehéz harcolni, hiszen nem állhat az erdő minden fájánál őrt senki. A parkerdő úgy próbálja megelőzni az ilyen lerakóhelyek kialakulását, hogy több sorompót és tiltó táblákat is kihelyez a legveszélyeztetettebb területekre.

Nem a természetjárók szemetelnek

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben évente 25 millió látogatást regisztrálnak és ez különösen hangsúlyossá teszi a hulladékmentesítés fontosságát. Teljesen egyértelművé vált azonban, hogy a szemétért nem a természetjárók a felelősek. Sőt a kirándulók és túrázók egyre tudatosabban figyelnek környezetükre így az általuk elhagyott szemét mennyisége folyamatosan csökken. Ezzel szemben viszont az illegálisan kirakott hulladék mennyisége évről évre jelentősen nő.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás: parkerdo.hu, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...