Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák, bőrrák, fényvédelem

Az UV sugárzás ugyanúgy éri a kutyákat is, mint minket, embereket. Viszont arról kevés szó esik, hogy az UV sugarak káros hatásai érinthetik a kutyákat is, leégést és bőrrákot okozhatnak. Ezért fontos, hogy a napos idő közeledtével beszéljünk arról, hogy milyen kockázatok leselkednek kedvenceinkre, és hogyan óvhatjuk meg őket.

Széleskörben elterjedt tévhit, hogy a kutyákat a bundájuk megvédi a napsugarak káros hatásaitól. A kutyák fülein, orrán és hasán vannak olyan felületek, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben borít szőrzet, itt a bőrük ráadásul vékonyabb és sérülékenyebb is. Fontos azt is megemlíteni, hogy a világos, gyérebb szőrzetű kutyák kevésbé vannak védve, ezért, ha sokat tartózkodnak a tűző napon, vagy hirtelen erősebb napsugárzásnak vannak kitéve, akkor leéghetnek.

A kutyák között a bőrrák a leggyakrabban diagnosztizált daganatos elváltozás, és bár nem minden bőrrák típust okoz a napsugárzás, a napsugarak okozta bőrkárosodás fontos tényező a kialakulásban.

Háromféle UV sugárzást különböztetünk meg, ezek az UVA, az UVB és az UVC, melyek közül az utóbbi nem éri el a földfelszínt, ezért nincs is hatása a bőrünkre, de mind az UVA, mind az UVB sugárzás módosítja a bőrszerkezetet. Az UVB sugárzás a bőrünk felső rétegeiben fejti ki a hatását, ez felelős a leégésért, illetve a barnulásért. A leégés következtében sérülnek a bőrsejtek, a szabadgyökök képződése megsokszorozódik, és ez a DNS károsodásához vezet. Az UVA a bőr mélyebb rétegeibe is elér, azonnali, látható hatása nincs, de roncsolja a bőr szerkezetét, gyorsítja a bőr öregedését, és a bőrrák kialakulásáért is felelős.

Ugyan március-áprilisban az UV sugárzás még nem erős, az érzékeny bőrűek már ilyenkor is leéghetnek. A bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy fokozatosan szoktassuk a bőrünket a napfényhez és figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltünk a napon, hogy megelőzzük a leégést. Ez igaz a kutyáinkra is! Ne tegyük ki őket hirtelen erős napsugárzásnak, készítsük fel az ő bőrüket is időben.

A kutyák körében a bőrrák számos típusa előfordul, és az emberekhez hasonlóan, korai diagnózis mellett a gyógyulási esélyek viszonylag jók, de sajnos, minél előrehaladottabb állapotban fedezik fel az elváltozást, annál kevesebb az esély a túlélésre. A három legveszélyesebb, kutyákat is érintő bőrdaganattípus a melanoma, a laphámrák és a mastocytoma.

Melanoma

A rosszindulatú melanoma a festéksejtek, azaz a melanociták kóros elváltozása, amely gyorsan fejlődik ki és hamar áttétet képez más szervekre. Kutyáknál leggyakrabban a száj környékén alakul ki, de a test szőrrel borított felületein is előfordulhat.

Laphámrák

Ezt a ráktípust hozzák leggyakrabban összefüggésbe a napsugárzással, és bár a nyirokrendszeren keresztül nem képez áttétet, károsíthatja a környező szöveteket.

Mastocytoma (hízósejtes daganat)

Ez a daganattípus a leggyakoribb a kutyák körében, amely valójában nem klasszikus értelemben vett bőrrák, hanem az immunrendszer elváltozása, amely bőrdaganatot okoz, amelyet kemoterápiával tudnak kezelni.

A vizslák, a törpe pincserek, az airedale terrierek és a törpe schnauzerek körében gyakrabban fordulnak elő bőrdaganatok, mint más fajtáknál, de rosszindulatú melanoma gyakran alakul ki fekete kutyáknál, elsősorban a lábujjakon és a körömágyban. A basset houndok, a collie-k, a dalmaták, a bull terrierek, a beagle-ök, és általában a világos bőrű, ritkább szőrzettel borított kutyák hajlamosak a laphámsejtes karcinómára, míg a boxerek, a boston terrierek és a labrador retrieverek körében magasabb a mastocytomás esetek száma.

Hogyan védjük meg a kutyánkat (és magunkat) a napsugárzás káros hatásaitól?

  1. Aranyszabály, hogy ne tartózkodjunk tűző napon, mindig vonuljunk árnyékba, ha túl erős az UV sugárzás.
  2. Fokozatosan szoktassuk a kutyánk bőrét a napfényhez, figyeljünk, hogy ne égjen le. Ha tengerpartra megyünk, ahol erősebb a napsugárzás, védjük a kutyánk bőrét is!
  3. Amennyiben nem megoldható, hogy behúzódjunk a napról, használjunk UV sugárzás ellen védő ruházatot vagy speciálisan kutyák számára kifejlesztett fényvédő terméket.
  4. Ne használjunk emberek számára kapható naptejet a kutyákon, mivel az ezekben gyakran használt fényvédő összetevő, a cink-oxid, mérgező a kutyák számára.
  5. Ne feledkezzünk meg a kutyák szemének védelméről, ha szükséges, érzékeny szemű kutyánál használjunk kutya-napszemüveget.
Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu) 
Forrás: www.akc.org/expert-advice/health/dog-skin-cancer-types-symptoms-treatment/
www.pets.webmd.com/dogs/dogs-and-skin-cancer#3
www.kutyadaganat.com/a-daganatokrol-altalaban/
www.en.wikipedia.org/wiki/Mastocytoma
www.petlifetoday.com/best-dog-sunscreen/
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...