Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Anthony Duran on Unsplash

Öt perc sem kellett hozzá, hogy ájulás közeli állapotba kerüljön a kutyám

A hőség és a nyár újra feladta a leckét gazdiknak és kedvenceiknek. A szezon első igazán meleg napján kőkeményen meg is tanultuk azt, miután a kutyám 5 perc leforgása alatt került ájulás közeli állapotba a napon.

Ez a nyár más, mint a többi

Június van és a hőmérő higanyszála pár napja már a negyven fokot súrolja. És ez még csak az eleje. Ne legyenek illúzióink, a nyár gőzerővel fog minket végig izzasztani és ennél még brutálisabb melegek is jöhetnek.  Az én kutyám 12 éves, tehát sok nyarat végigcsináltunk már. Kifejezetten vigyáztunk a kocsi-szabály és az árnyék-szabály, vagy a friss víz-szabály, tehát az összes hőség-szabály betartására.

Mégis meglepett minket az idei hőség és az első igazán masszív napon jól meg is ijesztett.  Kora délután, egy benzinkúton kivettem a kutyát a klimatizált, kellemes hőmérsékletű kocsiból, hogy addig se legyen bent, amíg áll a légkondi. Maximum öt percet töltöttünk a kút melletti napos, füves részen, amikor láttam, hogy valami nagyon nem stimmel. A kutya elvégezte a dolgát (nagy nehezen), majd elkezdtek rogyadozni a lábai és szó szerint támolyogni kezdett. Attól féltem, hogy az árnyékig sem bír majd bejönni, de odáig valahogy elbotorkált.

Szerencsére az ijedelem nagyobb volt, mint a baj, gyors vizes hűtéssel viszonylag hamar magához tért és elkezdett inni. Az eset azonban óriási tanulságként szolgált számomra és szeretném, hogy másoknak ne saját kárukon kelljen rájönni, ez a hőség már nem az, ami volt. A legfontosabb dolog pedig, amit megtanultam, hogy semmit sem szabad rutinból csinálni. Minden kutya változik, ahogy mi, emberek is változunk. Amit tavaly még jól bírt, az idén már lehet, hogy sok neki. Ami pár éve még belefért a napon, ma már életveszélyes állapotba sodorhatja. 

Rengeteget és rengetegszer írtunk már a hőguta jeleiről, a megelőzésről és a kánikulai szabályokról. De talán még mindig nem tudja mindenki, hogy a hőguta 68 százalékát egy egyszerű séta okozza a forró levegőn. Vagy hogy mik a hőguta jelei, hogyan tudod kezelni azonnal és hogyan tudod megelőzni.

A legtöbb gazdi arra a legbüszkébb, hogy tökéletesen ismeri a kutyáját. Azzal azonban kevesen számolnak, hogy egy megváltozott körülmény mindenki számára ismeretlen reakciókat válthat ki.  Egy évvel idősebb kutya és pár fokkal magasabb hőmérséklet már okozhat igazán kellemetlen és veszélyes helyzeteket. Én megtanultam a saját bőrömön és már egyáltalán nem gondolom, hogy tisztában vagyok a kutyám hőségtűrő képességével. Pedig teljesen biztos voltam benne.

Tudom, kutyás körökben sok a kéretlen tanács, de most én mégis szeretnék egy kis útravalót adni Neked, ami így szól: ne csinálj mindent rutinból, figyelj oda az apró változásokra, a jelekre, és a legfontosabb: vedd nagyon komolyan az idei hőséget, a hőségre vonatkozó szabályokat, és folyamatosan figyeld kutyád reakcióját, viselkedését!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...