Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiskutya érkezik

Kevés bájosabb dolog van a világon, mint egy kölyökkutya. Ha hamarosan kiskutya érkezik a családba, az alábbi cikkünkből felkészülhetsz az új jövevény fogadására.

A kölyökkutyákat legkorábban 8 hetes korukban választhatják el a mamájuktól. Akár menhelyről, akár tenyésztőtől, ez a legkorábbi időpont, amikor elhozhatjátok. Általában nem is várnak vele tovább, hogy a kiskutya mielőbb az új családba kerülhessen és ott szocializálódhasson.

A kölyökkutyák fejlődési szakaszairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mielőtt azonban elhozzuk a kicsit, fontos, hogy minden készen álljon az érkezésére.

Otthoni teendők

Az első és legfontosabb, hogy a lakást és a kertet kiskutya-biztossá tegyük! Mire figyeljünk?

  • vezetékek
  • elektronikai készülékek (távirányító)
  • vegyszerek
  • mérgező élelmiszerek
  • apróságok, gyerekjátékok
  • cipők
  • mérgező/tüskés/szúrós növények
  • biztonságos kerítés

Általános szabály, hogy minden, ami potenciális rágcsa, de nem szeretnénk, hogy a kiskutya kárt tegyen benne, kerüljön zárható szekrénybe vagy megfelelő magasságba.

Gondoskodjunk játékról, hogy ne neki kelljen!

A mérgező, veszélyes, éles, szúrós, elektromos, stb. tárgyakat szintén zárjuk el: kábelvédővel védjük a vezetékeket, a takarítószereket és gyógyszereket tegyük zárt szekrénybe, stb.

A kerti és benti növények egy része veszélyes lehet a kutyákra, erről bővebben itt olvashatsz.
Szükséges felszerelés

A kiskutya érkezéséig szerezd be a szükséges felszereléseket. Legyen otthon:

  • etető és itató tálka
  • kényelmes kuckó vagy fekhely
  • játék
  • takaró
  • jutalomfalat
  • eledel
  • rágcsa (12 hetes kortól)

A táplálással kapcsolatban érdemes kikérni az állatorvos vagy kisállat dietetikus tanácsát. A tenyésztő is segíthet, hogy a fajtának milyen speciális kiegészítőkre, eledelre lehet szüksége. A jó tenyésztők általában adnak a kiskutya tápjából pár napra elegendő adagot, hogy folyamatos legyen az esetleges átállás. Persze a menhelyen is megkérdezheted, hogy mit kapott addig, és pár napig ugyanazt adhatod, majd fokozatosan válthatsz az általad választott eledelre. Így nem olyan megterhelő az átállás a kiskutya gyomrának.

Fontos,hogy a kiskutya korának és méretének megfelelő eledelt kapjon, mert ezekben a tápokban az összetevők az ő szükségleteikre vannak szabva. A felnőtteknek való táp összetétele más, ami kihathat a kutya fejlődésére.

Fontos, hogy a kiskutya korához és méretéhez megfelelő, biztonságos játékokat kapjon.

12 hetes korban kezdődik meg a fogváltás. Ilyenkor a kiskutya folyamatosan rágcsálni akar. Érdemes felkészülni, és természetes vagy kaucsukból készült, puha, kölyökkutyáknak való rágcsákat beszerezni. Így kisebb az esélye, hogy a bútorokban vagy a cipőkben tesz kárt.

Hazaút

A hazautat úgy szervezzük meg, hogy a kiskutya napirendjébe illeszkedjen. Érdemes nem közvetlenül evés után – így csökkenthető az autós rosszullét esélye -, de nem is túl éhesen elhozni.

Gondoskodjunk biztonságos bokszról vagy hordozóról, ahova érdemes betenni valami „mamaillatút”, hogy megnyugtassa a kicsit. Ezen kívül a pelenkabetét is jó szolgálatot tehet – ezt drogériákban pelenkázó alátét néven, vagy állatfelszerelés üzletekben kutyapelenkaként találjuk meg. Pár csomaggal nem márt beszerezni, mert a szobatisztaságra nevelésben is jól jöhet.

A kiskutyával első utunk az állatorvoshoz vezessen. Érdemes előre időpontot foglalni, hogy ne kelljen túl sokat várakozni. A chip regisztrációja, az első oltások, a féreghajtás és a külső élősködők elleni védekezés a legfontosabb témák, de kérdezzünk bátran az állatorvostól!

Fontos tudni, hogy már 7 hetes kortól adhatók kullancs-, szúnyog- és bolha-ellenes készítmények, amelyek segítenek távol tartani a betegségeket terjesztő vérszívókat. Az állatorvosi rendelőben érdeklődjünk ezekről is.

A hazaérkezés után hagyjuk, hogy a kiskutya pihenjen vagy felfedezzen, kedve szerint. Rengeteg új impulzus érte, hagyjuk, hadd dolgozza fel. Hagyjuk, hogy pihenjen, amikor ő akar – ne ébresszük fel, ha alszik. Pár napba is beletelhet, mire a ritmusa alkalmazkodni kezd a miénkhez, de az igény szerinti nyugalom és biztonság nagyon fontosak a fejlődéshez. A kötődés kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik. Hagyjuk, hogy kezdeményezzen, és dicsérjük meg az apró dolgokért is: például, ha a szemünkbe néz, vagy odajön hozzánk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Tanya Gorelova from Pexels; Photo by Josh Sorenson from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...