Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sam Balye on Unsplash

Áramütés végzett Srí Lanka ikonikus elefántjával

Egy illegálisan üzemeltetett elektromos kerítés okozta Sri Lanka ikonikus elefántjának halálát. Revatha 45 éves volt.

A domináns hím elefánt közel 3 méteres magasságával igazi híresség volt Srí Lanka északi tartományában, Kala wewa-ban.  Március 9-én egy kukoricatábla körül felhúzott illegális elektromos kerítés azonban leterítette ezt az óriási és csodálatos állatot.

Bevett szokás

Srí Lankán a területhez képest viszonylag magas az ázsiai elefántok száma, akik sokszor betévednek a földművelés alá vont területekre. A gazdák pedig bevett szokásként, elektromos kerítés felhúzásával próbálják óvni földjeiket.  Normális esetben ezek a kerítések azonban nem okoznak halált, csak megijesztik, legfeljebb elkábítják az állatokat. A földműveseknek azonban sem szakértelmük, sem pénzünk nincs profi kerítések építéséhez.  Az illegálisan összeeszkábált  hálók azonban képesek halálos ütést mérni még egy több tonnás állatra is. Csak azon a napon, amikor Revatha meghalt, négy másik elefántot is halálos áramütés ért ugyanabban a régióban.  Minden áldozat kifejlett, egészséges, remek génekkel rendelkező egyed volt.

Több száz elefánt hal meg évente

2021 első három hónapjában száz elefántot öltek meg Srí Lankán, ebből huszonegy halálát okozta áramütés. Tizennyolcan az úgynevezett „hakka pata” áldozatai lettek, mely lényegében egy robbanószerrel ellátott csali. Tizenkét elefántot agyonlőttek, a többiek halálának oka ismeretlen.  Évente közel négyszáz elefántot ölnek meg Srí Lankán, az egyre népszerűbb elektromos kerítések megjelenése azonban vélhetően tovább fogja növelni ezt a számot.

Az ember és az állat konfliktusa

Több hivatalos szerv is felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek az illegálisan felhúzott elektromos kerítéseknek nem csak az állatok esnek áldozatul, hanem évente közel 50 ember is belehal az építésükbe, vagy véletlen balesetbe.  A gazdáknak azonban muszáj valahogy távol tartani a vadállatokat a gazdaságoktól, hiszen megélhetésük múlik ezen.  Egy vadállat halála azonban a helyiek számára is nagyon szomorú esemény, bűnösnek érzik magukat miatta és sokszor sírva állnak a tetem felett,  hiszen ők nem akarnak állatokat gyilkolni, csak a termésüket kell megóvniuk.

Cselekvési terv

Srí Lanka elnöke, Gotabaya Rajapaksa 2020 decemberében egy cselekvési tervet jelentett be, mely lényegében megoldást nyújthat a mindenki számára lassan már elviselhetetlen konfliktus feloldására. Olyan közösségi kerítések felépítésére kínál lehetőséget a program, mely eszközök szabványosak, biztonságosak és hatékonyak.  A finanszírozást pedig kormányzati szerveken keresztül fogják megvalósítani.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...