Saját KB bal
Saját KB jobb

Hawaii, dizsi, kutyás strand – Mire figyelj, ha fürdőzni indultok? Gyakorlati tanácsok a kezdő strandisten gazdijának

Kevés szuperebb dolog van, mint a strandon tölteni egy napot! És szerencsére ma már itthon és a környező országokban is egyre több kutyás strand és kutyastrand várja a napfény szerelmeseit két lábon és négy lábon egyaránt. Ez a cikk neked szól, hogy felhőtlenül és gondtalanul teljen az első kutyás strandszezonod!

Nem minden kutya tud úszni!

A boldogan pancsoló kutyákat látva azt hihetnénk, hogy minden kutya vízre termett. De nem minden kutya tud – vagy szeret – úszni! Vannak, akik megijednek a hullámoktól, mások nem kedvelik a hűvös vizet… számtalan oka lehet, hogy a kutyád nem akar bemenni a vízbe.

Az első ismerkedéshez a vízzel keress egy nyugodt partszakaszt, ahol sekély a víz és lassan mélyül a meder. Az sem hátrány, ha kellemes meleg a víz és nem hullámzik nagyon. Először játsszatok a parton, majd fokozatosan menjetek közelebb a vízhez. Dicsérd a kutyádat, ha közeledik, belemegy. Szépen lassan, lépésről lépésre bátorítsd és jutalmazd, menj be vele te is a vízbe. Semmit se erőltess, és ne próbáld belökni vagy bevinni – hagyd, hogy ő döntse el, mennyire tetszik neki.

Vannak kutyák, akik nem úsznak túl ügyesen. Ezért is fontos, hogy fokozatosan szokjanak a vízhez. A sekély vízben látni fogod, ha nem megy neki a kutyaúszás, és szükség esetén kimentheted, mielőtt még rossz élménye lenne. Ha szereti a vizet, de nem egy Cseh Laci, akkor fektess be mentőmellénybe, hogy biztonságosan szelhesse a habokat.

Mentőmellény

Ha már szóba került, egy mentőmellény nem csak azoknak a kutyusoknak jöhet jól, akiknek a technikája hagy némi kívánnivalót maga után. Tengerparton mindenképpen, de mindenhol, ahol erősebb lehet a hullámzás, ajánlott a kistestű kutyák számára. Vitorlázáshoz és minden vízi sporthoz, ahol az emberek számára kötelező, a kutyák számára is fontos a biztonsághoz! Nagyon jó úszónak kell lenni egy kutyának ahhoz, hogy a nyílt vízen a vízbe esve ne legyen semmi baja és vissza tudjon mászni a fedélzetre. A mentőmellény vízbeeséskor a felszínen tartja, amíg nem jön a segítség. A kölykök és idősebb kutyusok, valamint a rövid orrú kutyák (bulldogfélék, mopsz, palotapincsi, stb.) számára szintén ajánlott a mentőmellény beszerzése.

Sós víz

Sós vizet inni nem a legjobb ötlet! A legtöbb kutya általában nem iszik szándékosan sós vizet (többnyire először megnyalják, és rájönnek, hogy nem ízlik nekik). A véletlen víznyelés azonban szintén veszélyes. Kerülj minden olyan helyzetet, amelyben véletlenül vizet nyelhet: magasról beugrás, stégről vagy hajóról ugrálás, játék után lebukás, erős hullámok stb. Mindig legyen nálad tiszta ivóvíz, ezzel gyakran kínáld meg a kutyádat. Fürdés után zuhanyozd le tiszta vízzel, nehogy lenyalja a bundájáról a sót! A túl sok só bevitele nagyon veszélyes, kiszáradást, anyagcsere-zavart okozhat.

Vízi járművek

Magyarországon a kijelölt kutyás strandok környékén tilos a motoros vízi járművek használata (jet-ski, motorcsónak, banán stb.), de külföldön és nem kijelölt partszakaszokon előfordulhatnak. Figyelj erre, ha fürödni mentek. A motoros vízi sport-eszközök esetenként hatalmas hullámokat verhetnek és a motorzaj is megijesztheti a kutyát.

Hideg víz

Elsősorban a kistestű, vékony szőrzetű és vékony testalkatú kutyák (agár, whippet, magyar vizsla, meztelen kutyák) számára lehet veszélyes a hideg víz, hiszen őket nem védi zsírszövet és vastag bunda, így könnyen kihűlhetnek. Az idős kutyákat és az ízületi betegségben szenvedőket is tartsuk távol a hideg víztől.

Forró homok

Ha forró a talpadnak, akkor forró a kutyád talpának is! A forró homok, a forró betonhoz hasonlóan, égési sérüléseket okozhat.

Nap

Ha strandra mentek, mindig biztosíts a kutyád számára árnyékot! Vigyél magaddal napernyőt, strand sátrat, és lehetőség szerint árnyékos helyre telepedjetek. Az erős napsugárzás napégést és bőrrákot okozhat, védd a kutyádat megfelelő fényvédőkkel, UV-szűrős ruházattal és lehetőleg délelőtt 11 és délután 4 között ne tartózkodjatok a tűző napon!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://blog.gopetfriendly.com/keeping-your-dog-safe-at-the-beach/
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...