Saját KB bal
Saját KB jobb

Szupertakarékos és rendkívül szórakoztató DIY enrichment játék

Ha éppen olyan kint az idő, hogy a kutyák és/vagy gazdik nem kívánkoznak hosszú sétára, itt az alkalom, hogy bevessünk egy kis környezetgazdagítást (enrichment). Bár, természetesen, nem pótolja a sétát, egy foglalkoztató játék, mégis segíthet kutyánk napjának mozgalmasabbá tételében, a mentális fárasztásban.

Sokan sokféle foglalkoztató játékot vásárolnak, melyek szuperek és nagyon kényelmes megoldást jelentenek, ugyanakkor nem feltétlenül költségtakarékosak. Az alábbiakban egy hihetetlenül egyszerű és olcsó alternatívát mutatunk be, amit bárki pillanatok alatt elkészíthet. Mi teszteltük is, és nem okozott csalódást!

Korábban megjelent: Környezetgazdagítás – nem csak a kajáról szól!

 

A játékot elsősorban azoknak a kutyáknak ajánljuk, aki szeretnek kibontani, kiszedni dolgokat és szeretnek mindennek a mélyére jutni. A játék elkészítéséhez szükség lesz az alábbiakra:

– ízletes és illatos jutalomfalat vagy eledeldarabok

egy tojástartó (lehet hat vagy tíz darabos is)

egy papírszatyor, amibe belefér a tojástartó

opcionálisan:

csomagolópapír darabok vagy valamilyen csörgős-zörgős anyag

régi zoknik

pingpong labdák

A feladat nem nehéz: csak tegyünk pár finom falatot a tojástartóba, csukjuk össze és tegyük be a szatyorba. Első körben hagyjuk nyitva a szatyrot, hogy a kutyánk lássa, mi a feladat. Ha nem játszottunk még vele logikai vagy foglalkoztató játékokat, akkor „nulladik lépésként” ismerkedjünk meg a tojástartóval. Hagyjuk, hadd fedezze fel a titok nyitját, bíztassuk, ha próbálkozik. Akkor is, ha először nem túl kifinomultan teszi.

Nehezítés a szatyorba tevés. Ha már jól megy, hajtogassuk le a szatyrot, hogy először azt kelljen kinyitnia. Tehetünk a szatyorban papírdarabokat, így ezeken átverekedve juthat el a tojástartóba rejtett falatokért. Nem baj, ha közben sérül a felszerelés. Ha kutyánk széttépi a körítést, hogy falathoz jusson, az is éppen úgy az ösztöneinek a kiélése, mintha „szabályosan” bontogatna. Sőt, egyes kutyák éppen ezt fogják imádni!

A tojástartóba tehetünk zokniba csavart falatokat is, ez már szuperhaladó szint. Illetve pár pingponglabdát is elrejthetünk, ha kutyánkat éppen az hozza lázba. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és jól megdolgoztassuk azokat a „kis szürke agysejteket”!

Fontos: Soha ne hagyjuk a kutyánkat felügyelet nélkül játszani! Mindig figyeljünk, nehogy lenyelje a széttépett papírdarabokat, pingponglabdát, stb. Az enrichment játékok célja, hogy lehetőséget adjunk a kutyánknak az ösztönei biztonságos keretek közötti kiélésére, ezért ne fegyelmezzük, büntessük őt, ha nem úgy csinál valamit, ahogy szerintünk jó.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucket List; Kép: Fotó: Samson Katt: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-kutya-hazi-kedvenc-fiatal-5256176/ 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...