Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: wikipédia

Az Év Madara és egyéb fajai 2023-ban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint négy évtizede adja át az Év Madara díjat. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet egy természetvédelmi szempontból fontos faj vagy élőhely helyzetére. A 2023-as díjra a függőcinege, a nádirigó és a barkóscinege kapott meghívást. Ezen fajok és még sok más madár, rovar és kétéltű élőhelye, a nádasok, ugyanis a parti építkezések miatt fokozott veszélybe kerültek.

A jelölteket korábbi cikkünkben mutattuk be részletesen: Már lehet szavazni a 2023-as Év Madara díj jelöltjeire

A nádi élőhelyek „dísz madara” és egyben az Év Madara 2023-ban az apró veréb méretű barkóscinege lett. A 49. alkalommal átadott díj mellett az MME azonban nem csak a madarak helyzetére, élőhelyük és életmódjuk veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. Bár tény, hogy lakosság bevonásával történő internetes szavazás miatt talán a szárnyasok kapják a legnagyobb figyelmet.

2012 óta az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választja meg az Év Kétéltűjét / Hüllőjét (évente váltakozva). A megtisztelő címet idén az alpesi gőte kapta. „A hazánk középhegységeinek hűvös, csapadékos mikroklímájú élőhelyeinek kisebb tavaiban, tócsáiban szigetszerűen előforduló alpesi gőte az egyik legritkább, kevésbé közismert kétéltűnk, szórványos előfordulásának köszönhetően kevesen találkoznak vele.” – olvashatjuk az inkognitóban élő állatról az MME honlapján.

A madarak és hüllők, kétéltűek mellett először választották meg az Év Lepkéjét. Szintén lakossági szavazás keretében a különleges szépségű fecskefarkú pillangó nyerte el a megtisztelő címet. A hazánkban inkább a hegy- és dombvidékeken előforduló nappali pillangó március végén, áprilisban kezd repülni. A meleg hónapokban, egészen szeptemberig találkozhatunk vele.


Szalay Adél
Forrás: https://www.mme.hu/2023-ev-fajai; https://www.mme.hu/2023-ev-madara-barkoscinege; Kép: Készítette: Martin Mecnarowski (http://www.photomecan.eu/) – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12758081;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...