Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért szuper kutyás sport az agility? – VIDEÓ

Az agility kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kutyás sport! Korra, nemre, edzettségre való tekintet nélkül bárki űzheti. Agilityzni a legkisebbtől az óriásig bármely kutya – vagy éppen malac – tud. Miért vágj bele? 4+1 jó érvünk is van!

Remek edzés!

Az agility pályán a kutya és a gazdi közösen teljesítenek 12-18 akadályt. Tény, hogy a fizikai munka oroszlánrésze a kutyára hárul, de a gazdinak is kijut a futásból. Ahhoz, hogy egyre jobbak legyetek, fontos mindkettőtök jó erőnléte. Valószínű, hogy észre sem veszed, és a futópályán találod magad, hogy bírd az agility-s sprinteket!

Jó hatással van a kutya viselkedésére

Agility közben kulcsfontosságú, hogy félszavakból is megértsétek egymást. Minél többet gyakoroltok, annál jobban egymásra fogtok hangolódni, és ez nem csak a pályán, de a hétköznapokban is meglátszik majd. Az agility ráadásul nem magányos sport. Az edzések remek lehetőséget nyújtanak a szocializációra.

Varázslatos képességekre tanít

Az agility kutya és gazdi számára is összetett és kihívásokkal teli sport. Nem csak a fizikai állóképességet edzi, hanem számos olyan készséget is megtanulhattok általa, amelytől mindketten sokkal többek lesztek. A gazdi számára az akadályok sorrendjének megjegyzése, a stratégia, ahogy lefutjátok, vagy éppen az, hogy milyen fordulatokat építesz be – és persze mindezt eredményesen kommunikálni kell a kutya felé, miközben futsz. Már az első órákon látni fogod, hogy mennyire más hozzáállást vár a közös feladatmegoldás mint egy sima séta vagy egy engedelmes feladat megoldása.

Erősíti a kötődést

Együtt jártok edzésre, tanítod a kutyádat, utat találsz hozzá, és együtt oldjátok meg a feladatokat. Együtt fejlődtök, közös élményeket szereztek… egyértelmű 🙂

+1: Új barátokat szerezhettek

Mivel agilityzni bárki elkezdhet, és mind a gazdik, mind a kutyák sokszínű tábort alkotnak, biztos, hogy rengeteg új ismeretségre tesztek szert!

Ahogy minden területen, az agility tanítása és gyakorlása közben is csak pozitív megerősítést,  és erőszakmentes technikákat alkalmazz!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Videók: Silvia Trkman – youtube, ZolzaBC – MadZoneTraining – youtube; Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...