Negro Matapacos – Egy kutyahős, aki kiáll a társadalmi igazságtalanság ellen

Avagy, mit keres egy chilei kutya a New York-i metrótüntetések plakátján?

Előzmények

A 2019 novemberében kezdődött, és azóta is fel-fellángoló tüntetéseket az váltotta ki,  hogy a New York-i metróban nem fehér utasok ellen elkövetett sorozatos incidensekről készült videók láttak napvilágot. A felvételeken jól látszik, hogy a rendőrök az indokoltnál keményebben lépnek fel a sötétebb bőrszínű fiatal utasok ellen. A felháborodott emberek akkor vonultak az utcára, amikor felkerült egy videó, amelyen egy fegyvertelen, 15 éves afroamerikai kamasznak húz be egy rendőr.

A tüntetők álláspontja szerint a rendőri túlkapások az igazságtalan társadalmi rend és a hatalommal való visszaélés jelei.

Negro Matapacos

negro matapacos poszterA kutyás plakát is erre a gondolatra reflektál. A piros kendővel ábrázolt fekete kutya ugyanis nem más, mint Negro Matapacos. A chilei utcakutya akkor vált híressé, amikor 2011-ben az oktatási reformért tüntető egyetemistákat védte a rendőrök ellen. Az ingyenes, minőségi állami oktatást követelő fiatalok ellen a rendőrség könnygázt vetett be, többeket gumibottal ütöttek meg. Negro Matapacos, aki az egyetemi campus környékén tengette napjait, és sok egyetemistával barátkozott, a felvonulók között az első sorban állt ki a rendőrök ellen. Az, hogy mi vezérelte a kutyát erre a tettre, kérdéses. Az viszont biztos, hogy a fekete kutya ezzel a hatalom elleni kiállás szimbólumává vált Chilében. A 2019-ben, a tömegközlekedés jegyárainak 4%-os emelése ellen kirobbant tüntetéseken Negro Matapacos képe plakátokon, bannereken és szórólapokon tűnt fel.

A fekete kutya üzenete

negro matapacosA New York-i metróbeli plakátok szimbolikája kettős. Egyrészt üzenet, amellyel a hatalom birtokosait figyelmeztetik arra, hogy nem adják fel a harcot, másrészt pedig a társadalmi sokszínűség melletti kiállás. Negro Matapacos nemzetközi szimbólummá vált, aki egyfajta Robin Hoodként megjelenik, ha szükség van rá. A képét ábrázoló falfestmények bukkantak már fel Chilén kívül Mexikóban, de egy másik kutyahős, Hacsikó szobra is kapott már vörös kendőt a tokió Shibuya állomáson.

Negro Matapacos 2017-ben halt meg. Bár az utcán élt, a környék lakói gondoskodtak róla. Szabad lelke és hősies kiállása miatt sokaknak ő nem csak egy fekete „korcs”, hanem egy szimbólum, amely erőt ad az igazságosabb társadalomért folytatott harcban.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: The Bark, NYpost, pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...