Saját KB bal
Saját KB jobb

Magyar tenyésztésű mudi nyerte az agility futamot – VIDEÓ!

Szenzációs sikernek örülhetnek a magyar fajta rajongói: Remény, a mudi orrhosszal diadalmaskodott a Finnországban rendezett megmérettetésen.

A professzionális kutyás sport kemény világ, ahol a kitartás és a folyamatos, kemény munka az alap, amellyel minden versenyzőnek bírnia kell. Ezen felül egy profi agilityre szánt kutya története gyakorlatilag generációkra nyúlik vissza, a tudatos és szigorú tenyésztéssel kezdődik. Nem véletlen, hogy bizonyos fajták úgy szólván, uralják a mezőnyt – a legtöbbünknek, ha szóba kerül ez a sport, automatikusan az akadályok felett villámsebességgel átröppenő border collie-k jelennek meg a lelki szemei előtt, hiszen ez a fajta intelligens, engedelmes és fantasztikusan motivált, ezért ideális agilitys kutya. A különböző méretkategóriákban sheltie-k, kelpie-k, uszkárok, Jack Russell terrierek is versenyeznek, és a fókuszált tenyésztésnek köszönhetően egyre gyakrabban mudikkal is találkozhatunk.

A mudi a kilenc elismert magyar kutyafajta egyike, eredetileg, a border collie-hoz hasonlóan a pásztorok segítőtársa volt, terelésben és a nyáj őrzésére használták. A mudi általánosságban intelligens, emberközpontú és agilis kutya – bár a fajta kevésbé egységes, így mind küllemben, mind tulajdonságokban nagy eltérések tapasztalhatók. Remény 2016-ban született, a magyar Köves-bérci Betyár kennelben, majd Görögországba költözött, ahol gazdájával, Emilia Tziliou-val edzenek. Remény az agilityn kívül az engedelmes feladatokban és a terelésben is jeleskedik. Hétköznapjait Instagramon is követhetitek: @remeny_the_mudi.

Az agilityben fontos a sebesség, a pontosság és a gazda és kutya közötti tökéletes koordináció. Amatőr szinten is embert és kutyát próbáló feladat hibátlanul teljesíteni egy-egy pályát, rengeteg munka, gyakorlás és közös edzés kell ahhoz, hogy egyáltalán sikerüljön teljes pályákat futni. Ehhez a képest, a versenysportban még felfokozottabb a tempó. Mivel nem csak a tökéletes teljesítés, de az idő is kulcstényező, ezért a parancsszavak kimondására vajmi kevés esély van. Mire a versenyző kimondaná, hogy „szlalom”, a kutyának már régen végre is kellene hajtania a feladatot. Ahogy a videón is látszik, a pályán mintha gyorsított felvételben történnének az események.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: FCI, awc2019.fi, Instagram: @remeny_the_mudi; Videó: youtube – Solvita Mozeika. Kép: KBB kennel.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...