Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyapuszi? Igen vagy nem? – ez itt a kérdés

Egészségügyi és viselkedésbeli megfontolások a kutyánk puszilgatása kapcsán

Az emberek között a szeretet, a kötődés és az egymás iránti törődés kifejezésének egyik módja az, ha megpusziljuk a másikat. Viszonylag kis korban hozzászokunk ahhoz, hogy megpuszilnak minket, és már a totyogó babák is puszilgatják egymást, és nemcsak fajtársaikat, hanem a szívüknek kedves játékaikat vagy éppen az állatokat. Akit szeretünk, azt simogatjuk, megöleljük és puszilgatjuk – egészen természetes emberi reakció ez.

kislány és kiskutya puszi

Egészségügyi kockázat

Köztudott, hogy a kutyák szájhigiéniáról alkotott képe messze elmarad az ember által elvárttól. Kezdjük ott, hogy általában olyan dolgokat etetünk a kutyáinkkal, amiket mi biztosan nem vennénk a szánkba: a száraz táp, a konzervek vagy a nyers hús és belsőségek nem éppen olyan dolgok, amelyekkel szívesen kötünk közelebbi ismertséget. A kutyák által emberre is terjedő baktériumok között olyan elismert gyomor- és bélrendszeri Che Guevarák találhatók, mint a szalmonella, az E. coli vagy a campylobacter, akik számára minden kutyapuszi egy újabb lehetőség a terjeszkedésre és bélrendszerünk felbujtására. Arról nem is beszélve, hogy sok kutya imádja a macskaürüléket, a döglött állatok tetemét és bármit, ami bűzlik és már meg sem tudod mondani róla, hogy mi is lehetett.

Az egészséges emberi bőr megfelelő védelmet biztosít ezek ellen a veszélyforrások ellen, ezért szerepel viszonylag ritkán a hírekben a kutyapuszi okozta E. coli járvány. Tehát, ha kutyánk megnyalja az arcunkat, vagy mi puszit adunk neki, attól még nagy eséllyel egyikünk sem lesz beteg, hiszen az immunrendszerünk megvéd minket. Tovább csökkenthető a kockázat, ha nem hagyjuk, hogy kutyánk megnyalja a szánkat, az orrunkat vagy éppen egy nyílt sebet, és viszont.

Viselkedés

Bár az emberek között a csók, a puszi a szeretet jele, a kutyák természetes testbeszédének nem része. Igaz, hogy a kutyák is nyalogatják, gyengéden harapdálják egymást, de ez távol van attól, hogy beletolod az arcod a kutyáéba és elkezded csókolgatni. A kutyák idővel megtanulják értelmezni a gazdájuk testbeszédét, és elfogadják a testi közelséget, de ehhez lehet, hogy egyeseknek több időre van szüksége. Ahogy nem minden ember szereti, ha betolakodnak az intim szférájába, úgy a kutyák személyes térről alkotott fogalmai is eltérőek lehetnek. Ne ronts ajtóstul a házba, hagyd meg a teret a kutyádnak, különösen, ha még csak nemrég kezdtétek a közös életet.Tartsd tiszteletben a személyes terét és hagyd, hogy ő tegye meg az első lépéseket és engedjen közel magához. És főleg, semmiképp se akarj idegen kutyákat puszilgatni!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és kép: The Bark; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...