Saját KB bal
Saját KB jobb
Debra Bardowicks/Getty Images

A háziállat az új probiotikum?

Az immunrendszerünknek kifejezetten jót tesz egy háziállat.

A sok allergiás és autoimmun megbetegedés hátterének vizsgálata során a tudósok és kutatók egyre nagyobb figyelmet kezdtek szentelni a „beltéri mikrobiom” elemzésére, annak összetevőjére és annak megváltoztatásának következményeire.

Az emberi mikrobiom a mikrobák összességét jelenti, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek, valamint időnként kihasználnak minket. Az „indoor” (beltéri) mikrobiom pedig azoknak a mikrobáknak az összességét jelenti, melyek a közvetlen környezetünkben, az otthonunkban vannak jelen. Nem minden mikroorganizmus és baktérium jelent rosszat, kifejezetten jótékony hatásúak is vannak, melyeknek fontos szerepe van például a betegségek kialakulásának megakadályozásában.

Egyre nagyobb veszélyt jelent sajnos ezekre nézve az otthonok túlzott tisztítása és fertőtlenítése. Furcsa ilyet mondani (írni), de bizony a mindent elpusztító, erős és hatékony tisztítószerek sajnos attól is megszabadítják az életterünket, amitől nem kellene. Így minden „támadást” az immunrendszerünknek kell kivédeni, mely viszont sokszor nincs felkészülve erre megfelelően.

Itt jönnek képbe a háziállatok!

Nézzünk csak meg egy átlagos, boldog kutyát. Sárban hempereg, székletet szagolgat, néha bele is nyal, az utcán, járdán sétál és egy csomó baktériumot, behurcol a lakásunkba. Az egy dolog, hogy neki ettől semmi baja, de ha a legújabb kutatások igazak lesznek hosszú távon is, akkor bizony a kutyás és macskás háztartásokban felnőtt gyerekeknél alacsonyabb az autoimmun betegségek, az asztma, ekcéma, allergia kockázata. Egyetlen magyarázatot találunk erre, mégpedig azt, hogy a négylábúak által becipelt mikrobák sokfélesége megerősítette a gyermekek immunrendszerét.

Egy nemrég, a témában megjelent tanulmány szerzője, Jack Gilbert például egyértelműen megállapította, hogy az amish közösségek körében sokkal kisebb az allergiás megbetegedés, ennek pedig az az oka, hogy sok állatot tenyésztenek, és ezek közvetlen közelében élnek.

Gilbert professzor szerint az immunrendszer egészséges fejlődésének egy gazdaság, egy farm tökéletes helyszín, de mivel ez sajnos mindenkinek nem adatik meg, ezért vigyük be a farmot a házunkba! Na, nem szó szerint, de egy kutya vagy cica már sokat segít az immunrendszerünknek. És persze nem csak annak…

Forrás: nytimes.com
Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...