Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen betegségeket kaphatunk el a kutyáinktól és mit tehetünk, hogy megelőzzük őket?

Sokan nagyon közeli fizikai kapcsolatban (is) vagyunk a kutyáinkkal. Egy lakásban élünk, esetleg egy ágyban alszunk, simogatjuk őket és puszikat is adunk egymásnak. Vajon milyen egészségügyi kockázatot vállal az, aki hagyja, hogy a kutyája puszit adjon neki vagy mondjuk megosztja vele az ételét? Léteznek olyan betegségek, amelyeket elkaphatunk kedvenceinktől? És ha igen, mit tegyünk, hogy ezt megelőzzük?

Férgek

Valójában számos féreg tekinti ideális élőhelynek mind a kutyákat, mind pedig az embereket, ami azt jelenti, hogy elméleti síkon a kutyáink átadhatják nekünk ezeket az élősködőket. Az orsóférgesség világszerte a leggyakoribb ilyen jellegű megbetegedés, amelyet a gyermekek fertőzött kutyáktól kaphatnak el. Felnőttek esetében a jó hír az, hogy az orsóférgesség nem okoz tüneteket, gyermekeknél azonban megbetegítheti a szemeket, a májat és a tüdőt is. A szalagférgek közül az Echinococcus granulosus lárvája különböző belső szervekben okoz cisztákat, amelyek mindaddig nagy valószínűséggel észrevétlenek maradnak, amíg komoly károsodást nem okoznak. A kutyák ezt a férget a nyers húsokból kaphatják meg, ezért fontos, hogy ha nyers húst is etetünk a kutyánkkal, akkor az ajánlott 3 hónap helyett 6 hetente féregtelenítsük őket, praziquantel hatóanyagú készítménnyel, így megelőzhetjük a fertőzést. Az előbbieken kívül a horgasféreg is terjed emberre, de ez a fertőzés Európában nem jellemző.

Campylobacter

A campylobacter egy baktérium, amely a kutyák bélrendszerében élősködik, és általában emberek és kutyák esetében is hasmenéses tüneteket okoz. Az ételmérgezéses esetek között a campylobacter gyakoribb, mint a szalmonella vagy az E. coli. A campylobacter áll a polyradiculoneuritis nevű betegség hátterében is, amelyet nyers csirkehús fogyasztása okozhat, és a kutyák bénulását okozza. Ha megfőzzük a csirkehúst, akkor már nem okoz fertőzést.

Gyűrűsféreg

Ez a parazita valójában nem féreg, hanem gomba, amely erős viszketést és bőrtüneteket okoz. Könnyen terjed kutyáról emberre, ezért ha a kutyánkon furcsa bőrtüneteket veszünk észre, forduljunk állatorvoshoz, és ha kiderül, hogy gyűrűsféreg fertőzés lapul a háttérben, kövessük az orvos utasításait, hogy megelőzzük a fertőzést.

Atkák

Bizonyos atkák is terjedhetnek kutyáról emberre, de ezek nem élnek meg sokáig rajtunk. Ha megfertőződünk, erős viszketést, bőrpírt tapasztalhatunk. Figyeljünk a kutyánk bőrápolására, higiéniájára és immunrendszerére, hogy megelőzzük az atkás fertőzést.

 

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Dr Kate Adams / Bondi Vet
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...