Saját KB bal
Saját KB jobb
Híres nők kutyával

Híres nők kutyával

Mi a közös Audrey Hepburn-ben, Elizabeth Taylor-ban és Marilyn Monroe-ban, azon kívül, hogy mindannyian egy korszak stílusikonjai és nőideáljai voltak? Hát persze, hogy a kutya szeretete! Lássuk, melyikük életében mit jelentett a négylábú jelenléte. Eláruljuk: rengeteget.  

Manapság, ha híres színésznőkre gondolunk, az első kép, ami a fejünkben megjelenik, ahogy ölebbel a kezében vonul az ünnepelt híresség a vörös szőnyegen. Ezt a képet Audrey Hepburn alakította ki, mint annyi minden más stílust az életben. A hírességek körében ő volt az első, aki mindenhová magával vitte a kutyáját, és ezzel megteremtette a klasszikus ölebet, ami kész divathullámot indított el.  Yorkshire terriert tartott, az első yorkija Mr. Famous névre hallgatott. A kiskutya szerepelt Audrey-val a Funny Face című filmben is, és nem egyszer pózoltak együtt magazinok címlapjain.
Audrey majdnem éhen halt a második világháborúban, édesapja is elhagyta. Nehéz gyermekkora csak még inkább megerősítette abban, hogy az emberek és állatok felé szeretettel és törődéssel forduljon. Az UNICEF utazó nagykövetévé választották, és rengeteget tett azért, hogy egy szebb világban élhessünk.

Marilyn Monroe-t senkinek sem kell bemutatni: „egy korszak nője”, mindenki példaképe. Azt már kevesebben tudják, hogy súlyos depresszióval és gyógyszerfüggőséggel élt, hányattatott gyerekkora volt. Valószínűleg ez is csak megerősítette az állatok iránt érzett szeretetét. Állítólag egyszer be akart vinni egy tehenet a lakásába, csak mert kint esett az eső. Élete során 9 kutyának volt szerető gazdája. Maf volt az utolsó, aki túlélte a színésznőt, és akit egyébként magától Frank Sinatra-tól kapott a díva.

Elizabeth Taylor már korán megalapozta életének kutyás vonulatát, hiszen már gyerekként főszerepet kapott a Lassie, gyere haza című nagysikerű filmben. Élete során számos fajtát tartott: tacskót, spánielt, pekingi palotapincsit, máltai selyemkutyát Annyira szerette őket, hogy amikor például Angliában kérték fel egy hosszabb filmforgatásra, de a fél éves angliai karantén miatt nem tudta volna vinni kutyáit, ezért férjével egy yacht-on éltek az egész forgatás alatt, ami a Temze folyón horgonyzott.

Brigitte Bardot vegetáriánus, saját alapítványt hozott létre állatvédelmi célokra, és a legmagasabb beosztású embereket igyekezett megkeresni mindig, hogy tegyenek az állatok jogainak érdekében: Dánia királynőjének az értelmetlen és véres delfin, Kína elnökének pedig a tigris és orrszarvú mészárlások miatt küldött levelet, de felszólalt a bikaviadalok ellen is. Mintegy 140 ezer dollárt adományozott a bukaresti kóbor kutyák ivartalanítására és örökbefogadásának segítésére, akiknek száma közel 300 ezerre rúgott akkor.

Billy Holiday-t minden idők egyik legnagyobb jazz énekesnőjeként tartják számon. Kutyái, Mister, a boxer és Pepi, a csivava állandó „kiegészítői” voltak megjelenésének. Mindketten biztonságot jelentettek neki a bizonytalan időkben, az irántuk érzett szeretete pedig sok dalát átitatta.

Grace Kelly hollywood-i színésznő nem egy kutyát tartott, volt weimari vizsla, uszkár és német dog kedvence is. Családja sosem tartotta őt sokra, így karrierjében mindent önerőből ért el. Valószínűleg ezért is volt számára fontos kutyái őszinte szeretete. A fotón éppen híres esküvőjére tart az egyik ebbel.

Angela Lansbury brit színésznő, mindannyiunk szeretett „Agatha Cristie” sztárja. Ő egy kicsit kilóg a sorból, de valahol mégis érdemes ide venni. Egyetlen kutyája volt, egy kis uszkár, aki állítólag annyira összetört, mikor Angela forgatni ment, és otthon hagyta, hogy kedvence elszökött, és soha többet nem lett meg. Angela-t annyira megrázta a kutya elvesztése, hogy ezt a fájdalmat soha többé nem szerette volna átélni. Így állatszeretete megmaradt, de nem tartott többé kutyát.

És végül egy, korunk asszonyai közül: Oprah Winfrey, az egyik legismertebb televíziós műsorvezető szinte elválaszthatatlan kutyáitól. Ahogy ő fogalmaz: „a kutya az egyik ok, hogy kedvesebb, udvariasabb ember legyek”. Korábban két spánielje volt, de volt olyan is, hogy egyszerre három golden retriever kölyköt vett magához. Később sem állt meg: nem egy kutyát mentett az altatás elől és fogadott örökbe, ezzel is példát mutatva a világnak. Oprah gyermekkora is egyébként nehezen telt, nagymamája nevelte egy amerikai gettóban, mély szegénységben.

Sokszor a sztárélet csillogása mögött is sok fájdalom bújik meg, amire gyógyír a kutya, ahogy szinte mindenre az életben. Ezért is szeretjük őket annyira.

 

 

Ezeket is érdekesnek találhatod:

Híres kutyák a történelemben

Filmsorozat a múltból kutyaszereplőkkel

 

 

(Kutyabarát.hu)

 

Fotók: pinterest, boredpanda, wikimedia, flickr, oprah.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...