Filmsorozat a múltból, kutyaszereplőkkel

1929-ben a híres amerikai Metro-Goldwyn Mayer egyik rendezőjének az az ötlete támadt, hogy egy több rövid epizódból álló sorozatot kellene készíteni, melyben a kor filmjeit figurázzák ki. Jules White, a rendező, a filmeket ruhába öltöztetett kutyaszereplőkkel képzelte el. 

A népszerű filmek, sorozatok mindig is vonzották a parodistákat. A paródia, mint műfaj nem új keletű, már az ókorban is születtek paródiák. A paródia kitalálója az eredeti műben szereplő karakterek főbb jellemzőit elemzi és ismeri fel, majd vicces formában utánozza, rámutatva és jelentősen felnagyítva a jellegzetességeket. A cél természetesen a szórakoztatás. Egy-egy jól sikerült paródiát sokáig emlegetünk, elég csak Hofi Gézára vagy Kern Andrásra gondolni.

Az embernek öltöztetett kutyás paródia ötlete elsőre elég bizarrnak hangzik, de az MGM támogatta, így a következő néhány évben leforgatták a Dogville Comedies kilenc epizódját, melyeket leggyakrabban csak Barkies néven emlegetnek. A bark kutyaugatást jelent, és mivel éppen az addigi némafilmeket felváltó hangosfilmek – azaz „beszélő képek”, ahogyan emlegették – korában vagyunk, a Barkies cím már maga a hangosfilmek paródiája.

A filmekben szereplő állatok betanítását a kor híres idomárja, Rennie Renfro végezte az 1930-as években jellemző módszerekkel, melyeket manapság már megbotránkozással nézünk. Még a rendőrség is állatkínzásra gyanakodott, ezért ellenőrzést is tartott a forgatási helyszínen, de azt tapasztalták, hogy a kutyáknak egyáltalán nem volt rossz dolguk. Tágas térben éltek, külön öltőzőjük, saját futtatójuk volt, és még légkondicionáló is óvta őket a nagy melegben. A rájuk adott ruhákban viszont nem érezhették magukat túl kellemesen, és sok jelenethez egy vékony dróttal mozgatták őket.

A filmek anno rendkívüli népszerűségnek örvendtek, még a Stan és Pan filmeket is felülmúlták. 

A Hot Dog című film egy tiltott italmérésben játszódik:


1929 – Dogville Comedy – Hot Dog 1929 by dogville-shorts
 

College Hounds-ban egy egyetemi focimeccset nézhetünk végig, az izgalmakat egy emberrablás fokozza tovább:


1929 – Dogville Comedy – College Hounds 1929 by dogville-shorts

So Quiet On The Canine Front alapötletét a Nyugaton a helyzet változatlan című nagysikerű film adta:


1931 – Dogville Comedy – So Quiet On The Canine… by dogville-shorts

A legfurcsábbra talán a Who Killed Rover (The Dogville Murder Case)  sikerült. Ebben van minden, ami egy izgalmas filmhez nélkülözhetetlen:


1930 – Dogville Comedy – Who Killed Rover 1930 by dogville-shorts

The Big Dog House kutyaszereplői nagyon is emberire sikerültek. A történetben egyik beosztottját próbálja elcsábítani a főnök, miközben a kutyahölgy szerelmét hamis vádakkal illeti:


Dogville Comedies – The Big Dog House by dogville-shorts

A The Dogway Melody az egyik első színes Brodway musicel „kutyásított” változata:


1930 – Dogville Comedy – The Dogway Melody 1930 by dogville-shorts

A Love-Tails of Morocco története az idegenlégióban játszódik. A férfiak már akkor is úgy gondolták, hogy mindennek a NŐ az oka. A nők elől menekültek a légióba, de aztán ahogyan az lenni szokott ….


1931 – Dogville Comedy – Love-Tails Of Morocco… by dogville-shorts

The Two Barks Brothers című filmben szereplő ikrek harminc év után találnak újra egymásra:


1930 – Dogville Comedy – The Two Barks Brothers… by dogville-shorts

Trader Hound-ban harci díszekben pompázó afrofrizurás bennszülött kutyák tartanak fogva egy hercegnőt. Nem meglepő módon, a filmeknek ez volt az egyetlen cenzúrázott és betiltott epizódja:


1931 – Dogville Comedy – Trader Hound 1931 by dogville-shorts

 

Jó mozizást!

 

Nézzétek meg kedvenc kutyás filmjeinket is

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: 24.hu, dailymotion.com, fotók: superstock

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...