Saját KB bal
Saját KB jobb

Környezetgazdagítás – nem csak a kajáról szól!

A környezetgazdagítás vagy enrichment kifejezésről sokunknak elsősorban a tölthető vagy logikai játékok jutnak eszünkbe. Ez nem véletlen, hiszen talán ezek az enrichment legkönnyebben beilleszthető elemei a rohanó életmódunkba. A környezetgazdagítás azonban jóval több ennél. Ahogy a neve is mutatja, a kutya környezetének (azaz, mindennapi életének, az őt körülvevő élethelyzeteknek) a változatosabbá tétele.

Leegyszerűsítve, az a cél, hogy a kutyánk ne unatkozzon. Folyamatosan, általunk szabályozott módon jusson számára mentálisan, szociálisan, fizikailag és érzelmileg megfelelő impulzusokhoz. Ebből nagyjából már látható is, hogy a környzetgazdagítás fogalom viszonylag széles körben értelmezhető.

A szociális környezetgazdagítás a kutyánk társasági életének színesebbé tétele. Ez lehet a barátaival való találkozás, egy séta a parkban, de az is, ha magaddal viszed a munkába, vagy a szüleidhez hétvégére. A lényeg, hogy neki kellemes körülmények között találkozzon és interakcióba léphessen másokkal. Ide tartozol te is: a minőségi idő, amit tényleg rá szánsz, szintén ebbe a kategóriába sorolható.

A kongitív aspektus minden olyan cselekvésre vonatkozik, amelyben a kutya az agyát használja, fejlődik a gondolkodása. Lehet logikai játék, keresés, vagy éppen egy szimat kurzus. A sportok egy része is fejleszti a kognitív képességeket. Az agility, a terelés, a nyomkeresés, stb. például folyamatos problémamegoldásra késztetik a kutyákat.

Ezek a sportok városi környzetben is remekül űzhetők: Treibball: terelés városi kutyáknak vagy Különleges kutyás sport: a hoopers

A környezetgazdagítás fontos része a szó szerint vett környezet. Ebbe beletartozik a kutya otthoni környzete, például egy olyan kényelmes fekhely, ahonnan szemmel tarthatja az utcát. A játékai, amelyekkel otthon játszhat vagy együtt játszotok. Ha van udvar, akkor ott is van lehetőség például egy homokos rész kialakítására, ahol néha elrejthetsz valami izgalmas dolgot amit kiáshat. Egy kisebb medence vagy pancsoló, esetleg labdamedence is remek szórakozás.

Az enrichment lényeges része, hogy ne csak egy érzékszervre, hanem az összesre hathat. A szenzoros, vagy érzékszervi környezetgazdagítás több fronton nyújt új élményeket a kutyának. Hathat vizuálisan, hangokkal, illatokkal, ízekkel de tapintással is, sőt, az egyensúlyozást vagy a különböző talaj textúrákat is sorolhatjuk ide. A szaglászó szőnyegektől kezdve a gyógynövényekig a kertben. A különböző anyagokból készült ösvény vagy egy-egy izgalmas téri elem mind ide sorolható. A kutyáknak szánt zenék, hangoskönyvek, videók vagy éppen egy izgalmas teniszmeccs is lekötheti a kutyát.

Az enrichment ötödik kategóriája egy kissé nehezebben megfogalmazható, talán a munka vagy feladat típusú környzetgazdagítás a legjobb kifejezés. Ide tartoznak a feladatok, a tréning, a tanítás és a tanultak gyakorlása. Különösen a munkakutyáknak ad hatalmas pluszt, ha a fajtájuknak megfelelő „munkát” végezhetnek. Vigyük el a juhászkutyánkat, collie-nkat terelni, a német vagy belga juhászunkat őrző-védőre, az agarat coursingra, stb. Az ilyen elfoglaltságok ösztön szinten hatnak a kutyákra, felszabadítják és jó időre élményekkel töltik fel őket.

Természetesen, a fentiek inkább ajánlások, ötletek. Ismerjük meg a kutyánkat és próbáljunk ki közös dolgokat, de nem baj, ha valamelyik nem válik be, nem nekünk való, vagy egyszerűen nem megvalósítható. A legfontosabb, hogy figylejük a kutyánkat, szánjunk rá időt és biztosan megtaláljuk a saját és az ő szükségleteinek megfelelő környezetgazdagítási módot .


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist Instagram. Kép: https://www.pexels.com/photo/pembroke-welsh-corgi-lying-on-the-sand-under-white-cloud-blue-sky-164186/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...