Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan dobd fel az idős kutyád napjait? Enrichment szenior korban

Bár sokan azt gondolják, hogy az idős kutyák már nem tanulnak új trükköket, de ne becsüljük alá szenior korú barátainkat! Míg egy kölyök vagy egy fiatal kutya „kiköveteli” magának a figyelmet, a mozgást és a mentális fárasztást, az idős ebek „elvannak”. Ez sajnos sokszor ahhoz vezet, hogy a gazdik kevesebbet foglalkoznak velük, rövidebb sétára viszik őket és úgy általában már kevesebb új ingernek teszik ki őket. Ez egy ördögi kör, aminek a végén a szenior kutyus élettere beszűkül.

Pedig az idős kori fizikai és szellemi állóképesség megőrzése nagyon fontos. Mondhatjuk, hogy ez a fiatalság titka. Ahogy sokszor láthatjuk idős emberek esetében is, aki aktív marad, tartja a baráti kapcsolatokat, frissen tartja az agyát a kár rejtvényekkel, tanulással, utazással, az tovább megőrzi fiatalos lendületét, gondolatait. Tovább élnek azok az emberek, akik barátokkal veszik körül magukat, ahogy azok is, akik gondoskodnak – legalább egy szobanövényről. Az is tény, hogy az időskori demencia megelőzésében szerepe van a mentális aktivitásnak, a tanulásnak és az új dolgok megismerésének.

Testmozgás, fizikai egészség

Feltételezhető, hogy a kutyák esetében is sokat tehetünk azért, hogy kedvencünk az őszülő buksija ellenére aktív és friss maradjon. Ebben rendkívül fontos szerepe van a korának és egészségi állapotának megfelelő testmozgásnak. Ne sortoljuk a sétát, csak ha tényleg indokolt. Ha visszaveszünk a távból, növeljük a gyakoriságot. Intenzív tempó helyett válasszunk egy lassú szagsétát. Ne hagyjuk, hogy idős kutyánk kondija leromoljon, figyeljünk oda a táplálkozásra és a mozgásra is.

Mentális „mozgatás”

A mentális fárasztásra is remek módszerek vannak. Nem hangsúlyozhatjuk eléggé a folyamatos tanulás fontosságát. Egy új trükk vagy új sport megtanulása lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe tizenévesen mint kölyökként, de ebben a korban már nem feltétlenül az eredmények, hanem maga a tanulási folyamat számít. A hoopers, a szimat/keresés és az obedience bizonyos formái remek lehetőséget nyújtanak, hogy a szenior kedvencek is megőrizzék szellemi frissességüket. Emellett pedig arra is, hogy építsük a kapcsolatunkat és az öregedéssel együtt járó változó kommunikációs igényeket is észre vegyük. Ha folyamatosan interakcióban vagyunk a kutyánkkal, észrevesszük, ha romlik a hallása vagy a látása és együtt tudjuk megtalálni azokat a lehetőségeket amelyekkel továbbra is kommunikálhatunk egymással.

A tanulás és tréning mellett ne feledkezzünk meg a klasszikus enrichment játékokról is. Ezek a tölthető játékok, a logikai feladatok és a szimatjátékok például. Korábbi cikkeinkben részletesen írtunk a témáról:

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban – 1. rész

A kutyajátékok négy típusa és használatuk – 1. rész

Környezetgazdagítás – nem csak a kajáról szól!

Ha eddig nem tettük, ismertessük meg a kutyánkat velük, hiszen a feladatok megoldása valódi mentális edzés.

Társaság, barátok

A mentális egészség megőrzésének fontos pillére még a társas kapcsolatok fenntartása. A kutyák is igénylik a társaságot. Ki az emberekét, ki a kutyákét, ki pedig bárkiét bárhol bármikor. Adjunk lehetőséget idős barátunknak, hogy kedvére barátkozhasson. Bár lehet, hogy a nagy futtatós rohangálások helyett már csak sétálnak egymás mellett, vagy összeszagolnak és nézegetnek, ne becsüljük alá a barátságok fontosságát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/mental-stimulation-for-senior-dogs; Fotó: Grish Petrosyan: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-kez-kutya-feher-15359233/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...