Photo by Irina on Unsplash

Akkor is figyelnek minket a kutyák, amikor alszanak

Egy új kutatás során bebizonyosodott, hogy a kutyák alvás közben is figyelnek a gazdájuk hangjára.

Az ELTE Etológiai tanszékén újabb érdekes vizsgálatot folytattak kutyákkal.  A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy alvás közben érzékelik-e a kutyák az emberi hangokat. Sőt azt is vizsgálták, hogy ha érzékelik a hangokat, meg tudják-e különböztetné hogy kitől származik. Figyelnek-e alvás közben a kutyák a külső zajokra, vagy nem érzékelik őket?

Összesen 13 kutyát vontak be a vizsgálatba

A kutyákat alvás közben vizsgálták különböző eszközökkel, melyekkel az agyhullámokat monitorozták. A rájuk kötött eszközök az egész alvási folyamatot mérték, így igen pontos adatokat szolgáltattak az alvás közbeni agyi működésről. A vizsgálat során ébrenléti, majd alvás előtti, végül alvás közbeni szakaszban különböző hangokat játszottak le az ebeknek.

Embertől származót, kutyától származót, sőt különböző hangulatokat is. A hangok hossza egységesen 1 másodperc volt, mindegyik ugyanolyan hangerőn szólt. Csak olyan hanggal dolgoztak, melyek nem ébresztik fel a kutyát. A hétköznapi életben előforduló, életszerű szituáció megteremtése volt a cél. Ugatás, nevetés, sóhajtás, köhögés és ásítás – csupa olyan hang, amit a kutya gyakran hallhat alvás közben.

Alvás közben is figyelnek

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kutyák alvás közben is érzékelik ezeket a hangokat. Sőt képesek megkülönböztetni, hogy az adott hang kutyától vagy embertől származik. Aközött is különbséget tett az agyuk, hogy a hang pozitív vagy semleges érzelmi töltetű volt-e. Ugyanerre képesek egyébként főemlősök, például mi, emberek is. Egerekkel is folytattak hasonló kutatást, és náluk is hasonló eredményekre jutottak. Mivel az ember viszonylag sok időt tölt alvással, ez a képességünk valószínűleg kulcsfontosságú volt az evolúció során túlélés szempontjából.

Az ELTE etológusai által végzett kutatás eredményeit a Scientific Reports folyóiratban publikálták. Ez az első olyan vizsgálat, mely mérési adatokkal támasztotta alá a kutyák alvás közbeni komplex hallási folyamatát.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Scientific Reports

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...