Saját KB bal
Saját KB jobb

Túl sokat alszik a kutyám? Ennyi a kutyák normális alvásigénye

A kutyák alvásigénye sok tényezőtől függ, azonban fontos tudni hogy mennyi a normális és mi az, ami már gyanakvásra adhat okot.

A túl sok alvás lehet depresszió vagy valamilyen betegség jele is lehet. Fontos tehát, hogy a gazdi tudja, mennyi a kutyája normális alvásigénye.

A legtöbb kutya normál esetben 10-14 órát alszik, ez azonban nagyban függ a fajtától és az aktivitási szinttől. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is számos tényező befolyásolja az alvásigényt.  A felnőtt kutyák esetében a 10-14 óra átlagosnak mondható, azonban egy kölyöknél és az idősebb kutyáknál ez jóval több is lehet. A kölyök kutyák nagyon sok energiát elégetnek a játékkal, a környezet felfedezésével és növekedésükhöz is több alvásra van szükség. Az idős kutyák pedig általánosságban lelassulnak, többet szunyókálnak és pihennek.

Krónikus betegségek – megnövekedett alvásigény

Bizonyos krónikus betegségek és egészségügyi állapotok megnövelhetik az alvásigényt. Ilyen például a rák vagy a szívbetegség. Ilyen esetben az állatorvosi konzultációk alkalmával ejtsünk szót az alvásigényről is. Mindenképpen jelezni kell az orvosnak, ha drámaian megnő az alvással töltött idő, vagy ha ébrenlét alatt is láthatóan fáradt a kutya.

Nagy súly, nagy alvásigény

Általánosságban elmondható, hogy a méret és a súly is befolyásolja a kutyák alvásigényét. A nagytestű és óriás, kevésbé aktív kutyák általában több időt töltenek alvással. Az aktív, sportoló és dolgozó kutyák alvásigénye is megnövekedhet, a tréning és munka intenzitásával párhuzamosan. Azok a kutyák, akik megfeszített tempóban edzenek vagy dolgoznak, általában alvással töltik a pihenőidejüket. Az alvás pedig kifejezetten fontos a regenerálódáshoz, a testi és szellemi egészséghez.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Amikor egy kutya viselkedésében, szokásaiban változás áll be, ki kell deríteni az okát. Így van ez az alvási szokások megváltozása esetén is. Önmagában a sok alvás nem jelent problémát, azonban ha  megszokottól eltérést tapasztalunk kezdjük el megfigyelni a kutyát. Ha a sok alvás együtt jár az alábbi tünetek valamelyikével, keressük fel az állatorvost:

  • csökkent étvágy
  • hányás
  • hasmenés
  • rossz közérzet vagy fájdalom
  • köhögés
  • nehézlégzés
Az alvás egészséges

Az alvás és a pihenés a kutyáknál is fontos szerepet tölt be. Elősegíti az egészséges agyfejlődést, fokozza az immunrendszer működését és elősegíti az általános jó közérzetet. Fontos tehát, hogy biztosítsuk kutyánk számára a minőségi pihenés lehetőségét. Legyen a kutyának egy nyugodt, kényelmes helye, ahová bármikor elvonulhat és zavartalanul pihenhet kedvére.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...