Photo by Robert Gramner on Unsplash

Betiltották a kutyaugatást egy kanadai kutyafuttatóban

Egy montreali kutyafuttatóban betiltották a kutyaugatást, nyüszítést és vonyítást. A gazdik egyelőre értetlenül állnak a tiltó táblák előtt.

A kutyafuttatóra kihelyezett táblák szerint tilos a kutyának ugatnia, vonyítania vagy nyüszítenie. Tehát nagyjából minden kutyahang tiltólistára került a futtató területén. A kutyaugatást betiltotta az önkormányzat.

A tiltást akár viccnek is vehetnék a gazdik, azonban a súlyos büntetés nem csal senkinek mosolyt az arcára. 500 és 2000 kanadai dollár közötti büntetésre számíthat ugyanis az a gazdi, akinek kutyája megszegi az előírást. Ez nagyjából 125 ezer és 500 ezer forint közötti összegnek felel meg.

A táblák fogadtatása igencsak vegyes

A gazdik nem nagyon tudják, mit kezdjenek a tilalommal. Mivel a kutyák természetes kommunikációja az ugatás és csaholás, nem értik, hogyan gondolhatja bárki komolyan, hogy ezt be lehet tiltani. Ugyanakkor a város vezetősége próbál egyensúlyt teremteni a kutyások és nem kutyások igényei között. A sűrűn lakott területeken, lakóparkokban és társasházaknál bizony zavaró lehet az állandó kutyaugatás és zaj. Az intézkedés azért is érthetetlen, mert a szóban forgó kutyafuti egy kereskedelmi központban fekszik. Nem lakóövezetben és nem lakások ablakai alatt. A környéken kimondottan kevesen laknak.

A szabály már régóta életben van

Az önkormányzat szerint régóta életben van az a szabály, hogy akinek a háziállata zavarja mások nyugalmát, az büntethető. Tehát szerintük csak a táblák és a kihelyezés új. Arra azonban nem válaszoltak, hogy miért pont abba a futtatóba helyezték el az ugatást tiltó táblákat. Az is kérdéses, hogy ki és milyen módon fogja ellenőrizni és betartani a szabályt. Mi alapján lesz valaki büntethető, mi számít túl soknak és mi fér bele még a büntetési határba. Számos  kérdés merült fel tehát a kutyaugatást betiltó táblák alkalmazásával kapcsolatban.

A kutyások hiányolják a párbeszédet, az önkormányzat ugyanis egyáltalán nem egyeztetett velük sem a problémáról, az esetleges panaszokról, sem a megoldási lehetőségekről. További intézkedések is tervben vannak, melyek a zajt csökkentenék. Ilyenek például a kerítés befedése és zajcsökkentő fal építése a futik köré. Ezek a törekvések sokkal életszerűbbnek tűnnek az kutyaugatást tiltó táblák kihelyezésénél.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ctvnews.ca

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...