Saját KB jobb
Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law képe a Pixabay -en.

Ultrahang segítségével eltávolítható a vízből a mikroműanyag

A mikroműanyag szennyezés jelentős ökológiai és egészségügyi veszélyt jelent az egész világon.Ezeknek az apró részecskéknek a hatása a tengeri élőlényektől az emberekig mindenkit érintenek.

Egy 2019-es tanulmány szerint hetente körülbelül 5 gramm mikroműanyag kerül a szervezetünkbe, ami egy hitelkártya súlyának felel meg. De hogyan távolíthatjuk el ezeket a mikroszkopikus műanyag részecskéket a vízből és a légkörből? Úgy tűnik, hogy a  Shinshu Egyetem tudóscsoportja megtalálta a választ: akusztikus szűréssel.

Mi az az akusztikus szűrés?

A mikroműanyag-szennyezés elleni küzdelemben a kutatók egy olyan mikrofluidikai eszközt fejlesztettek ki, amely hang segítségével a műanyag részecskéket egy központi csatornába nyomja. Ez az innovatív módszer ultrahang hullámokkal változtatja meg a víz viselkedését. Az ultrahang a műanyag részecskéket a folyadékáram közepébe irányítva, ahol összegyűjthetők vagy kiszűrhetők. Ezzel szemben a hagyományos hálós szűrők könnyen eltömődhetnek, és közel sem olyan hatékonyak mint az akusztikus szűrés.

Jóval hatékonyabb bármely módszernél

A vezető kutató, Yoshitake Akiyama professzor szerint a hidraulikus és elektromos analógia alapján tervezett mikrofluidikai eszköz 500 kHz-es rezonanciafrekvenciájú akusztikus hullámot használ. Ez a mikroműanyagok 105-szörös általános feldúsulását eredményezi az eszközben. A kutatók azt találták, hogy a méret szerint csoportosított mikroműanyagokkal végzett kísérletek során a 10 μm, 15 μm , 25 μm, 50 μm és 200 μm méretű részecskék gyűjtési aránya több mint 90% volt. (μm =mikrométer, a méter milliomodrésze) A vegyes részecskeméretű vizsgálatokban a gyűjtési arány 80% körüli értéket ért el.

A Shinshu Egyetem csapata nem először próbálkozik az akusztikus szűrés módszerével. Korábban már kifejlesztettek egy kifejezetten mosodai szennyvizek szűrésére szolgáló eszközt. A találmány olyan eredményeket produkált, hogy akár ipari szennyvizek szűrésére is alkalmas lehet a jövőben. Akiyama elképzelései szerint a mikroműanyag szűrő készüléket háztartási mosógépekbe és ipari létesítményekbe is érdemes lenne telepíteni. Véleménye szerint a módszer hatékonyan gátolná meg a mikroműanyagok környezetbe jutását.

A technológia azonban még nem tökéletes, a kutatók folyamatosan dolgoznak a fejlesztésén. A tanulmány a Separation and Purification Technology című folyóiratban jelent meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...