Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by James Wainscoat on Unsplash

5+1 érdekes tény a denevérekről

A denevérekről általában elmondható, hogy nem örvendenek túl nagy népszerűségnek. Külsejük nem túl vonzó, sokan félnek tőlük és ijesztőnek tartják őket.

A denevérekről azonban számos tévhit kering, és sok mindent nem tudunk róluk. A denevér például a világ egyetlen repülő emlős állata, több mint 1100 különböző fajuk létezik. Lehet, hogy nem szeretnénk ha otthonunk körül tanyáznának, de azért érdemes őket kicsit jobban megismerni. Íme 5+1 tény a denevérekről, amit nem biztos, hogy tudtál.

1. Hosszú ideig élnek

A vadon élő denevérek akár 30 évig vagy annál tovább is élnek. Ez a vadon élő állatok átlagos élettartamához képest a középmezőnyben van, mégis sokkal kevesebbet tippelnénk nekik.

2. Nem minden denevér lóg fejjel lefelé

Az egyik leggyakoribb dolog, amit mindenki tudni vél a denevérekről, hogy fejjel lefelé lógnak. Sokszor látjuk őket úgy fotókon,  hogy a lábuknál fogva lógnak és úgy alszanak. Azonban létezik egy kis denevérfaj, akik egyáltalán nem lógnak lefelé. A  végtagjaikon ugyanis különleges tapadókorongok találhatók. Ezek segítenek nekik megtapadni például leveleken, így nincs szükségük arra, hogy fejjel lefelé lógjanak.

3. Ultrahanggal tájékozódnak

Az emberi fül számára nem hallható, magas frekvenciájú ultrahang kibocsátására képesek. Ezek a kibocsátott hullámok visszaverődnek a környezet tárgyairól, élőlényekről, növényekről. A visszaverődő impulzusok segítségével pedig pontosan be tudnak mérni távolságot és nagyságérzékelésre is képesek.  Az ultrahangot pedig a fülükkel képesek érzékelni, melynek felépítése hasonlít az emberekéhez.

4. Rengeteget esznek

A denevérek egy óra alatt akár 1200 szúnyogot is képesek elfogyasztani. Minden éjszaka a testsúlyuknak megfelelő mennyiségű rovart kell elfogyasztaniuk. Ez pedig nagyon pozitív hatással van a helyi bogárpopulációra, azok kordában tartására.

5. Egészen óriási példányok is léteznek

A világ legnagyobb denevérének szárnyfesztávolsága akár a 180 cm-t is elérheti. A „repülő rókának” is nevezett denevérfaj a Csendes-óceán déli szigetein található. És ha már a méreteknél tartunk, említsük meg a legkisebbeket is. A Khun Kitty, vagy más néven „dongó denevér” faj mindössze 3 cm hosszú és alig két gramm a súlya. Thaiföldön és Mianmarban található és 1973-ig azt sem tudták hogy létezik.

+1. Nincs banán denevér nélkül

Azt mindenki tudja, hogy a méhek mennyire fontos szerepet töltenek be a beporzási folyamatban, azonban azt nagyon kevesen gondolják, hogy több mint 300 gyümölcsfaj beporzásához denevérekre van szükség. Ilyen például a mangó, az agavé, az avokádó és a banán.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bats.org.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...