Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Yuki Dog on Unsplash

Az 5 legfontosabb dolog, amit meg kell tanítanod a kutyádnak

A harmonikus és békés kutya-gazdi együttéléshez meg kell tanítanod kutyádnak a viselkedés alapvető szabályait. Cikkünkben összeszedtük az 5 legfontosabb feladatot és vezényszót, érdemes ezzel kezdened a tanítást.

Bármilyen vezényszót, trükköt szeretnél tanítani kutyádnak, a módszer mindig a pozitív megerősítés legyen. Alapvető fontosságú, hogy kutyádat mindig erősítsd meg abban, amiben jó és ezt tedd számára egyértelművé. Ha valamit elront vagy nem tudja megcsinálni elsőre, ne szidd le, ne büntesd meg. A tanulásnak, tréningnek mindig jó élménynek kell lennie a kutya számára. Négylábú barátaink alapvetően kíváncsiak és szeretnek elsajátítani új dolgokat. Ha közben még finom jutalomfalatokat is kapnak, a motivációjuk csodákra lesz képes. Nézzük, milyen feladatokkal kezdd kutyád tréningezését.

A leggyakoribb viselkedési problémák megelőzése

Furcsa lehet, hogy ez az első pont, pedig a legtöbb tanításnak ez az alapvető célja. A kutyákat nem azért adják le az állatmenhelyeken, mert nem tudnak leülni. Általában azért nem tudnak mit kezdeni velük a gazdik, mert valamilyen szorongásuk vagy viselkedési problémájuk van. A szorongás olyan reaktív viselkedéshez is vezethet, mint például az idegenekre való morgás vagy akár harapás. Ezeket a viselkedési problémákat nagyon nehéz korrigálni, ezért a megelőzésre kell fókuszálni

Lássunk egy konkrét példát. Ha a kutyádnak meg akarod tanítani, hogy ne féljen a biciklisiktől vagy az utca zajától, akkor kezdd el kondicionálni arra, hogy ezek milyen szuper dolgok. Amikor sétáltatod a kutyát, minden alkalommal jutalmazd meg, ha elhalad mellettetek egy biciklis. Ezzel azt tanítod a kutyádnak, hogy a kerékpárok jutalomhoz vezetnek, nem lesz ideges ha elhaladnak mellette.

A nevére mindig, minden körülmények között reagáljon

A kutyának tudnia kell, hogy a neve hallatán azonnal a gazdira kell figyelnie, bármilyen szituációban van. Ez sem akkor igazán fontos, amikor játszik vagy sétálgat az utcán. Akkor van jelentősége, amikor egy veszélyes szituációból kell kihozni a kutyát behívással. Az alábbi módszerrel kondicionálhatod megfelelően a kutyát, hogy a neve hallatára mindig rád figyeljen.

Nyugodt körülmények között gyakoroljatok, ahol megfelelően tud figyelni rád. Mondd ki egyszer a kutyád nevét, éneklő hangon. Abban a pillanatban, amikor feléd néz, mondd neki, hogy „igen!”, majd egymás után adj neki jutalomfalatokat, és nagyon dicsérd meg. A következő egy hétben folyamatosan és gyakran ismételd ezt a feladatot. Ha a kutya valamiért nem fordul feléd a neve hallatán, ne ismételgesd a nevét. Várj egy-két percet és akkor ismételd meg a hívást. Mindig jutalmazd, ha feléd fordítja a fejét és rád figyel a nevét hallva.

Tanítsd meg ülni

Helyezd a jutalomfalatot a kutya orra mellé, és lassan mozgasd a kezedet a feje fölött. Ezt a műveletet tényleg lassan kell végezni, hogy a kutya a fejével kövesse a jutalomfalatot, és a fenekét a padlóra tegye. Abban a pillanatban, amikor ezt megteszi, dicsérd meg és add oda neki a jutifalatot. Ezután kösd össze a viselkedést a vezényszóval. Mondd ki, hogy „Ül!”, mutasd meg neki a falatot a feje fölött, amikor pedig leült dicsérd meg és add oda neki a falatot.Gyakran ismételjétek a feladatot, amíg nem megy biztosan jutalomfalat nélkül is.

Tanítsd meg, hogy maradjon egy helyben

Ha már megtanult vezényszóra ülni a kutyád, jöhet a helyben maradás. Nagyon sok hasznát fogod venni, ha a kutyád minél korábban képes egy helyben maradni. Ültesd le a kutyát, majd dicsérd meg és egy másodperccel később add oda neki a jutalomfalatot. Ezután ismételd úgy a feladatot, hogy egyre később kapja meg a jutit a helyes végrehajtás után. Közben pedig dicséred és kimondod a „Marad!” vezényszót. Szépen fokozatosan növeld azt az időt, ami a leülés és a jutifalat adása között telik el. Magadban is számolhatsz, hogy az idő növelése valóban fokozatos legyen. Mindig csak akkor add oda neki a jutit, ha nyugodtan kivárta az általad meghatározott időt.

Tanítsd meg, hogy engedjen el, adja oda ami a szájában van

Az „Ereszd!” vagy „Engedd!” feladatok elsajátítása szintén megkönnyíti a gazdi életét, de veszélyes szituációkban is hasznos lehet. Biztosan találkoztál már olyan gazdival a futiban, aki nem képes elvenni kutyájától a játékát. Ha nem akarsz így járni, az elsők között tanítsd meg kutyádnak az elengedést. Kezdd két egyforma játékkal. Dobd el az első játékot. Miközben a kutya fut a játékért és a szájába veszi, mutasd meg neki a másikat.  Amikor elejti a szájában lévő játékot, dobd el a kezedben lévő játékot. Ezt ismételgesd egy darabig. Amikor már  megbízhatóan elejti az első játékot, közvetlenül a viselkedés előtt mondd ki az „Ereszd!” vezényszót. Így tudod összekötni a viselkedést a vezényszóval

Ne feledd, a biztos tudás alapja a folyamatos gyakorlás!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellness

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...