Saját KB jobb

Fenntarthatóbb húsfogyasztás: gondolkodjunk egészben!

Az élelmiszerpazarlás az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma napjainkban. Hiszen nem csak arról van szó, hogy a kidobott élelmiszer kárba vész. Sokkal több ez ennél: annak az élelmiszernek a termeléséhez erőforrások is kellettek – például: víz, energia, termőterület. Arról nem beszélve, hogy a hústermékek esetén gyakorlatilag egy állat életéről is beszélünk. A fenntarthatóbb élethez vezető egyik lényeges kérdés, hogy hogyan és mit fogyasztunk, hogy lehetőleg csak annyit vegyünk el, amennyi tényleg szükséges.

Nagyon fontos, hogy ne vásároljunk többet, mint amit valóban elfogyasztunk, illetve csak a szükségleteinket elégítsük ki. A túlfogyasztás megállításával nem csak a fenntarthatóbb, de az egészségesebb élet felé is fontos lépést teszünk. E mellett pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyeknek a termelése nem jár alapvetően „felesleg” termeléssel. A húsok esetében például a boltokban csak a „keresett” részek jutnak. Holott a csirkemell és a csirkecomb mellett a csirkének vannak egyéb részei is, amiket nem használunk fel a táplálkozásunkban.

Régen egy egész csirkének (vagy bármely más állatnak) szinte minden részét feldolgozták, nem csak a kiemelt részek kerültek elfogyasztásra. A kevésbé népszerű húsokból pörkölt, leves, töltelék, pástétom, stb. készült, míg a belsőségek elkészítésének is változatos módjai ismertek. Nem csak a magyar konyhában, hanem világszerte.

Ha nyersen vagy főtt étellel etetünk, érdemes lehet átgondolnunk azt is, hogy a kutyáink is jelentős húsfogyasztók. Bár a kiegyensúlyozott otthoni főtt vagy nyers étrendben helye van a belsőségeknek és az izomhúsnak is, így is lehetnek olyan részek, amiket nem fogyasztunk. Ha egész állatban gondolkodunk, és annak minden részét fel tudjuk használni, akkor igazán takarékosan és fenntarthatóbb módon állíthatjuk össze a kutyánk és a családunk étrendjét. Így ugyanúgy tisztában lehetünk vele, hogy mi kerül az asztalra/tálkába, mégsem terheljük feleslegesen a környezetet és pazarolunk erőforrásokat.

Az egész állat vásárlásával csomagolóanyagot, erőforrásokat és (ha helyi termelőtől/hentestől vásároljuk) a szállítással járó környezeti terhelést is megspóroljuk. Nem beszélve arról, hogy így tényleg pontosan látjuk, hogy mit vásárolunk, nehezebb „kozmetikázni” a húst.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nébih – Maradék nélkül;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...